Savršeno za Usksr

Trebate ideju za veliki obiteljski ručak? Kupite janjeću koljenicu

Janjeću koljenicu u umaku od vina poslužite uz pire-krumpir ili palentu, a imajte na stolu i nešto svježeg kruha jer je ovom umaku teško odoljeti.
Lifestyle / Hrana | 23. 03. 2024. u 19:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trebate ideju za veliki obiteljski ručak, svečani ručak, ili samo jako ukusan ručak ili večeru? Kupite janjeću koljenicu i već ste napravili više od pola posla. A za drugu polovicu slijedite ovaj recept.

Janjetina u umaku od crnog vina jelo je dostojno vrhunskih restorana, a po ovim uputama jednostavno ćete je napraviti i sami. Iako posla i nema puno, trebat će vam nešto vremena da sve bude savršeno. Ali čekanje će vam se itekako isplatiti!

Za pripremu ovog jela trebat će vam samo nekoliko sastojaka: četiri janjeće koljenice, maslinovo ulje, luk, mrkva, češnjak, timijan, ružmarin, koncentrat rajčice, nasjeckane rajčice, temeljac, kukuruzni škrob, sol i papar i naravno – crno vino.

Janjetinu u vinu poslužite uz pire-krumpir ili palentu, a imajte na stolu i nešto svježeg kruha jer je ovom umaku teško odoljeti.

Sastojci za janjetinu u umaku od vina:

2 žlice maslinova ulja

4 janjeće koljenice

1 luk, narezan

1 veća mrkva, narezana

4 češnja češnjaka, protisnuta

2 grančice svježeg timijana

2 grančice svježeg ružmarina

1 žlica koncentrata rajčice

400 g pelata iz limenke, nasjeckanih

240 ml crnog vina

480 ml šalice temeljca (janjećeg, govođeg ili povrtnog)

2 žlice kukuruznog škroba

sol i papar po ukusu

Priprema janjetine u vinu:

Zagrijte ulje u velikoj tavi. Popržite koljenice uz okretanje. Izvadite ih iz tave i stavite sa strane. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.

U istu tavu stavite luk i mrkvu i pržite dok ne omekšaju, oko 5 minuta. Zatim dodajte češnjak, ružmarin i majčinu dušicu te pržite još 2 minute. Dodajte pire od rajčice i rajčice iz konzerve. Promiješajte. Zatim dodajte vino, temeljac te soli i papra po ukusu. Promiješajte i pustite da zavrije.

Pomiješajte kukuruzni škrob s vodom da dobijete kašastu smjesu, zatim je ulijte u umak i miješajte dok se malo ne zgusne.

Janjeće koljenice stavite u veliki lim za pečenje i prelijte ih umakom. Prekrijte folijom i pecite sat i pol.

Izvadite janjetinu i prelijte umak u veliki lonac. Kuhajte ga na štednjaku još oko 15 minuta uz često miješanje dok se ne reducira. Zatim umak prelijte preko janjetine u limu za pečenje.

Poslužite toplo uz prilog.

Kopirati
Drag cursor here to close