Dobro je znati

Sve što trebaš znati o kuhanju s đumbirom

Đumbir je sve popularniji začin i u našoj kuhinji jer podiže okus mnogim jelima. Otkrij kako prepoznati je li đumbir svjež, kako ga skladištiti te uz koja jela ide najbolje
Lifestyle / Hrana | 18. 02. 2023. u 06:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mnogo je načina upotrebe đumbira u zapadnoj kuhinji – radiš li, primjerice plodove mora đumbir će im podariti čisti i svjež okus, podignut će okus bezukusnim jelima, a smanjiti masnoće teških mesa poput patke ili svinjetine. U marinadama se dobro slaže s agrumima, češnjakom, umakom od soje i lukom.

Kako kupovati i čuvati đumbir?

Kada kupuješ đumbir pripazi na sljedeće: svježina ovisi o težini i čvrstoći mesa, dužina je znak zrelosti, a kupiš li zrele izdanke moraš znati da će biti ljući i imati više vlakana. Svježi đumbir može stajati oko tjedan dana na hladnom mjestu i zadržat će svježinu, dok u hladnjaku može trajati i do nekoliko tjedana, ako ga umotaš u papirni ubrus koji upija vlagu te potom smjestiš u plastičnu vrećicu, piše MissGastro.

S kojim se jelima izvrsno slaže?

Sušeni mljeveni đumbir nema okus poput svježeg i oni se ne mogu međusobno zamjenjivati u receptima - đumbir u prahu je najbolji u slatkim jelima poput peciva, biskvita i pudinga. Također se izvrsno sljubljuje s pečenom rabarbarom i pečenim jabukama. Đumbir izvrsno ide i u sljedeća jela: curry, pirjano meso, a posebno piletinu, chutneyje i ukiseljeno povrće, juhe, jela od riba, uz sireve, kuhano i pečeno voće, napitke i kuhano vino...

Savjet više: Naribani đumbir je uvijek dobra ideja! Uvijek imaj malo svježeg đumbira u hladnjaku i kupi strugalicu posebno namijenjenu struganju đumbira. Prodaje se najčešće u trgovinama japanskom robom. Naribaj đumbir i iscijedi sok, koji će svako jelo od riba ili rakova učiniti zanimljivim. Dodaj ga juhama, marinadama i varivima, osobito onima od govedine, neposredno prije posluživanja.

Foto: Stockfood / Ušećereni đumbir

Napravi ušećereni đumbir

  • Oguli i nareži na tanke ploške 500 g svježeg đumbira.
  • Stavi ga u lonac, prelij ga vodom i polako kuhaj dok ne omekša, oko 30 minuta.
  • Ocijedi.
  • Izvaži ga i stavi u lonac s jednakom količinom šećera i 3 žlice vode.
  • Zakuhaj ga, često miješajući, pa kuhaj dok đumbir ne postane proziran, a tekućina gotovo ne ispari.
  • Smanji vatru i kuhaj dalje, uz stalno miješanje, dok ne bude gotovo suh.
  • Uvaljaj ga u šećer.
  • Drži u hermetički zatvorenim posudama i iskoristi unutar 3 mjeseca.
Kopirati
Drag cursor here to close