Griješite?

Sve što morate znati o pripremi šparoga

Šparoge su najukusnije kada se jedu svježe ubrane, odnosno neposredno nakon što ih kupite.
Lifestyle / Hrana | 05. 04. 2023. u 10:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Počela je sezona šparoga – tog divnog proljetnog povrća koji obiluje mnogim hranjivim tvarima od vitamina A, B i K do kalcija, fosfora i željeza, a koje se sjajno sljubljuje s jelima od tjestenine, sira i jaja.

Bez obzira nabavljate li šparoge na tržnici ili u supermarketu, one se najčešće prodaju u stručcima međusobno povezanim elastičnom gumicom ili sputane nekim sličnim materijalom, prenosi Punkufer

Prvu stvar koju trebate napraviti kada donesete šparoge kući? Odstranite im gumicu i pustite "da dišu". Razdvojite ih jedne od druge i stavite u košaru, na tanjur ili običan stol.

Tekstura šparoge je ključan faktor u pripremi ovog proljetnog povrća. Ako gumicu ostavite zavezanu oko šparoga, riskirate mogućnost da im se stapke nagnječe što će rezultirati mlitavom i nepoželjnom teksturom nakon termičke obrade.

Šparoge su najukusnije kada se jedu svježe ubrane, odnosno neposredno nakon što ih kupite. Ako ih ipak ne stignete odmah termički obraditi, pohranite ih u hladnjak na pravilan način. Podrežite im rubove i stavite u čašu koju ste ispunili s nešto obične vode – poput stručka cvijeća.

Preko gornjeg dijela šparoga koji nije uronjen u vodu navucite plastičnu vrećicu. Šparoge možete položiti i u ladicu u hladnjaku bez da ih prekrivate ikakvim materijalom.

Najvažniji savjet za pripremu šparoga jest pravilno čišćenje ploda. Znamo, skupe su, ali drvenasti dio šparoge nije jestiv i ako ga ne odstranite, dobit ćete nejestiv obrok.

Kako znate jeste li dobro očistili šparogu? Savijete je sve dok ne pukne na dijelu gdje zadebljala stapka prelazi u mekani vrh. Upotrijebite samo mekane dijelove u jelu.

Kopirati
Drag cursor here to close