Vrijedi znati

Što ne biste trebali raditi s maslinovim uljem

Pravila o njegovom čuvanju i skladištenju trebali usvojiti jednom i zauvijek.
Lifestyle / Hrana | 26. 08. 2023. u 17:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je toliko dobro i zdravo da bismo pravila o njegovom čuvanju i skladištenju trebali usvojiti jednom i zauvijek kako bi ono bilo jednako dobro i kvalitetno, kao i onda kada ste ga kupili.

Uvijek držati maslinovo ulje na tamnom mjestu

Iako volimo da nam je nadohvat ruke, maslinovo ulje je dobro čuvati na tamnom mjestu kako bismo izbjegli njegovu oksidaciju i smanjili njegovu svježinu. Stoga, ako vam je na kuhinjskoj radnoj površini, pronađite mu mjesto u smočnici ili u kuhinjskom ormariću kako bi bilo zaštićeno od sunca.

Ništa manje važno nije sačuvati ga od izvora topline

Mnogi među nama vole maslinovo ulje, i ulje generalno, držati pored štednjaka, a to znači da je redovito izloženo izvoru topline, što nije dobro. Maslinovo ulje se, naime, preporučuje čuvati na temperaturi od 15 do maksimalno 25 stupnjeva, no ako je pored štednjaka, pećnice ili pored prozora gdje dopire sunce, to znači kako je izloženo većim temperaturama i gubi na kvaliteti, a može i užegnuti.

Maslinovo ulje treba držati u tamnim i staklenim bocama

Premda ćete u trgovinama uglavnom i naći tako pakirano maslinovo ulje, ako ga kupujete u rinfuzi, od OPG-ovaca, i nije tako pohranjeno, pretočite ga u sterilne tamne staklene boce, jer upravo ovo staklo maslinovo ulje štiti od svjetlosti, odnosno sunca. Maslinovo ulje ne preporučuje se, dakle, držati u svijetlim bocama, a još manje u plastičnoj ambalaži.

Maslinovom ulju nije mjesto u hladnjaku

Možda će vam pasti na pamet da maslinovo ulje sačuvate dulje tako što ćete ga držati u hladnjaku, međutim, temperatura od 4 stupnja Celzijusa ne pogoduje maslinovom ulju. Ono će se vrlo vjerojatno u hladnjaku stvrdnuti ili, u najboljem slučaju, zbog izloženosti hladnoći, postati mutno.

Nakon korištenja bocu uvijek dobro zatvorite čepom.

Ako ne zatvaramo boce maslinovog ulja nakon njihovog korištenja, maslinovo ulje je izloženo oksidaciji jer u njega ulazi zrak. Stoga je, zbog očuvanja kvalitete maslinova ulja, važno svaki puta dobro zatvoriti čep na boci.

Ne čuvajte ga u nedogled, koristite ga

Kao i u ostalim segmentima života, tako i u ovom postoje ljudi koji vole gomilati količine namirnica, pa u zalihi imaju nekoliko kilograma meda, butelja vina, litara maslinova ulja... Ipak, konkretno kod maslinovog ulja, držite se roka trajanja i potrošite otvorenu bocu do datuma koji je na njoj istaknut. Tako ćete, ako ste poštovali sve prethodne upute, znati da koristite doista kvalitetnu namirnicu.

Kopirati
Drag cursor here to close