Petak

Sir na pijaci 'planuo' zorom unatoč visokim cijenama

Prodavači su zadovoljno trljali ruke, a ništa manje nisu bile zadovoljne ni domaćice, odnosno kupci, ističući kvalitetu sira.
Lifestyle / Hrana | 19. 01. 2024. u 07:07 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sudeći po onome što smo jutros zatekli na Veletržnici u Čapljini, na mnogim trpezama u mnogim domaćinstvima danas će zamirisati pita od sira.

Prodavači su zadovoljno trljali ruke, a ništa manje nisu bile zadovoljne ni domaćice, odnosno kupci, ističući kvalitetu sira.

Petkom je pita

''Tradicionalno petkom, kada se posti od mesa, spremam pitu za ručak. Sir je dobar, ma odličan, iako, mogla bi biti i cijena malo niža, ali ne bunim se, dok god je kvaliteta dobra, i ovi ljudi trebaju zaraditi'', kaže nam Mira iz Čapljine koja je poranila kako bi 'uhvatila' sir za današnju pitu.

Sir za pitu po cijeni od 7 KM privukao je veliku pažnju kupaca koji su cijenili visoku kvalitetu i pristupačnost ovog proizvoda.

Iako su cijene općenito porasle, prodaja sir za pitu ostvarila je značajan promet ovoga petka, što je ovdje i tradicija'', kaže nam Nikola iz Nevesinja, koji sir prodaje u Čapljini.

Cijene visoke

Kravlji masni sir po cijeni od 10 KM također je bio među traženijim proizvodima. Kupci su izrazili zadovoljstvo bogatim okusom i teksturom ovog sira, ističući ga kao odličan dodatak njihovim jelima.

Ovčji sir sa Zelengore, iako visoke cijene od 25 KM, pronašao je svoje poklonike među ljubiteljima tradicionalnih okusa. Ovaj sir, karakterističan po specifičnom okusu i mirisu, bio je prvi izbor za mnoge koji su cijenili autentičnost domaćih proizvoda.

Miješani sir sa Morina po cijeni od 17 KM također je bio među najtraženijim proizvodima, dok je kajmak s cijenom od 23 KM pridonio raznolikosti ponude. Mladi sir po pristupačnoj cijeni od 7 KM privukao je kupce željne svježih mliječnih proizvoda.

Izuzetno zanimljiv bio je i sir iz kace po cijeni od 25 KM, pravi "gurmanski" proizvod, a koji su kupci također razgrabili.

Dobra kvaliteta

Unatoč izazovima vezanim uz rast cijena, kupci su pokazali vjernost lokalnim proizvođačima mliječnih proizvoda, ističući važnost kvalitete, ali i podršku domaćim gospodarstvima.

Ovaj interes za sirom svakako predstavlja potvrdu kvalitete domaćih proizvoda te upućuje na rastući trend svijesti potrošača o važnosti zdravih domaćih proizvoda, ali i podrške lokalnim proizvođačima.

Kopirati
Drag cursor here to close