Sočno i moćno

Sendvič koji se ljubi uz koju čašicu više

Chip Butty je ekscentrični rođak iznimno traženog britanskog sendviča Bacon Buttyja, a koji se priprema od bijelog kruha, maslaca i prženog špeka.
Lifestyle / Hrana | 29. 03. 2023. u 10:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Chip Butty je hit jelo koje se u Velikoj Britaniji jede već više od stoljeća. Riječ je o sendviču napravljenom od dvije kriške bijelog kruha premazanog maslacem (eng. butter ili butty), a koji je ispunjen s prženim krumpirima (eng. chips).

Zasitno 

Chip Butty je ekscentrični rođak iznimno traženog britanskog sendviča Bacon Buttyja, a koji se priprema od bijelog kruha, maslaca i prženog špeka, prenosi Punkufer

Iako se kombinacija sastojaka u Chip Buttyju čini nasumična i čudna, ovaj se sendvič može kupiti u restoranima brze hrane i food truckovima u kojima se inače prodaje poznati engleski specijalitet – pržena riba s krumpirima.

Za usporedbu, cijena Chip Buttija u britanskim restoranima brze hrane stoji oko 2 do 3 funte, dok se Fish&Chips prodaje po 11 funti.

Prvi Chip Butty napravljen je u Fish&Chips restoranu u Lancashireu na sjeverozapadu Engleske 1863. godine. Zbog zasitnosti hrane, relativno niske cijene obroka, ali i blizine Irskoj i njezinom obilju krumpira ovaj je sendvič postao iznimno popularan, a po Otoku su se počeli otvarati slični restorani.

Po ukusu 

Jede se sve do današnjih dana. Njegovi najveći zagovaratelji su osobe koje vole popiti koju čašicu previše, a potom neutralizirati alkohol s obilnim količinama ugljikohidrata i masti.

Najvažniji sastojak u ovom sendviču je krumpir koji mora biti hrskav izvana i mekan te pahuljast iznutra. Kruh obavezno mora biti bijel te obilato namazan s dobro zasoljenim maslacem na unutrašnjoj strani obje kriške.

Chip Butty ima tek nekoliko sastojaka, ali svaki od njih je velikodušno zastupljen u ovoj kombinaciji. Ako ste napravili sendvič koji jedva stavljate u usta – dobro ste učinili.

Ovisno o ukusima, okus sendviča se zaokružuje s nešto soli, vinskog octa ili kečapa koji se preljeva preko pečenih krumpira. Posipati ih možete i s nešto naribanog sira.

Kopirati
Drag cursor here to close