Preukusni klasik

Recept za prste polizati: Punjene paprike kao iz bakine kuhinje

Mnoge kuhinje diljem svijeta imaju tradicionalnu punjenu papriku čiji se recept prenosi generacijama.
Lifestyle / Hrana | 31. 01. 2023. u 13:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Punjene paprike i sarme su među najomiljenijim jelima svih generacija i zbilja je malo stvari koje mogu nadmašiti ova dva preukusna klasika koja rado viđamo na tanjurima. Iako se kaže da se sarma najčešće jede kad su temperature niže, a punjene, odnosno filane paprike u toplijim mjesecima kad su tržnice prepune svježeg povrća, mi ih obožavamo tijekom cijele godine.

Sočno meso upakirano u paprike babura i dugo kuhano u bogatom umaku od rajčice jednostavno je odlična ideja za dane kad nemate ideju što biste mogli za ručak, odlično podnose zamrzavanje pa ih možete jesti u više navrata. Kako bi one ispale savršeno, recept smo preuzeli od poznatog food blogera Vedrana Boškovića koji je otkrio i nekoliko jednostavnih trikova uz koje će vam punjene paprike baš uvijek uspjeti, piše Putni kofer.

Mnoge kuhinje diljem svijeta imaju tradicionalnu punjenu papriku čiji se recept prenosi generacijama. Iako u domaćoj gastronomiji uživaju kultni status, danas ih možemo pronaći i kod naših susjeda pa se tako u Mađarskoj priprema Toltött paprika. U Rumunjskoj se zovu Ardei umpluþi, Meksikanci pripremaju Chile Rellenos, a kod Dalmatinca ćete ih gotovo uvijek pronaći u kombinaciji s pancetom.

Foto: Vedran Bošković / Punjene paprike

Najpopularnija sorta paprika na našim prostorima zasigurno je babura. Osim što je jako ukusna, ona obiluje zdravim vitaminima i mineralima koji su nam potrebni kako bismo očuvali zdravlje organizma i jačali imunitet (vitamin C, beta-karoten, dijetetska vlakna, kalij i cink). Ima i izuzetno visoku nutritivnu vrijednost, a vrlo mali broj kalorija pa je mnogi dodaju raznim svakodnevnim salatama.

Iako možete pripremati svoje omiljeno jelo i s drugim vrstama, Vedran navodi da su babure najbolje paprike za punjenje jer ćete u tom slučaju dobiti jelo kakvo tradicionalno pripremaju mame i bake. Njihovu duboku ukorijenjenost u svakodnevni život potvrđuju i brojna književna djela, ali i pjesme poput 'Punjene paprike' u izvedbi popularnog splitska benda Dječaci.

Sastojci

Punjene paprike, kako im samo ime kaže, punjene su nadjevom. Sadržaj ovog punjenja može se mijenjati od obitelji do obitelji, ali Vedranova kombinacija bila je:

10 paprika babura

800 g miješanog mljevenog mesa

100 g riže

Sol i papar

manja glavica luka

3 režnja češnjaka

2 žlice sjeckanog peršina

1 jaje

1 l pasirane rajčice

mast ili ulje

1 žlica brašna

1 žlica šećera

600 ml vode

Postupak pripreme

Pomoću noža otvorite vrh paprike kako bi napravili otvor kroz koji ćete ih očistiti od sjemenki i bijele opne.

Mesu dodajte rižu, sol, papar, naribani luk i češnjak, jaje i sve dobro izmiješajte.

Paprike punite smjesom mesa, ali ih nemojte prepuniti jer mora ostati mjesta za širenje mesa i riže.

Posložite ih u lonac jednu do druge, otvorima prema gore.

Na masnoću dodajte žlicu brašna pa kratko popržite.

Zalijte pasiranom rajčicom, dodajte sol, papar, šećer te sve zalijte vodom.

Prelijte preko paprika i nakon što zakuha, smanjite vatru pa kuhajte otprilike 2 sata na laganoj vatri.

Poslužite uz pire krumpir.

Kopirati
Drag cursor here to close