Spriječi da prebrzo sazriju

Produži život bananama

Možda da ipak prije svega pokušaš održati banane svježima, pa da ih pojedeš svježe i bez ikakvih dodataka.
Lifestyle / Hrana | 27. 02. 2023. u 13:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan dan kupiš banane, a čini ti se da su već idući smećkaste i idu prema truljenju? Nisi daleko od istine! Probaj neki od ovih naših trikova da im produžiš život - dok ih ne iskoristiš.

Svi znamo: kad ih nema, silno ih želimo. Kad ih kupimo, pojedemo jednu, pa ostale stoje i čekaju bolje dane. I onda kad ih se ponovno sjetimo, potražimo ih i - više ih ne želimo. Već su smeđe, pomalo trule, a nije prošlo niti nekoliko dana. Banane dolaze izdaleka, to je činjenica, pa nije ni čudo da ne mogu trajati i u našoj zdjeli za voće još tjednima. No, možda mogu koji dan dulje, piše missGastro.

Naravno, možeš ih iskoristiti i za neku od slastica u koje idu (pre)zrele banane: neki od slatkih doručaka s bananom, keksiće s bananama ili totalni klasik - banana kruh. Može ti dan započeti i ovako: uz vafle od banana. Ali možda da ipak prije svega pokušaš održati banane svježima, pa da ih pojedeš svježe i bez ikakvih dodataka.

1. Odvoji ih od ostalog voća

Osim ako nisu u voćnoj salati ili smoothiejima, banane se ne slažu dobro s drugim voćem! Najveći krivci za prerano sazrijevanje banana su avokado, breskve, rajčice, jabuke i smokve. Banane drži u zasebnoj posudi!

2. Čuvaj zrele banane u hladnjaku

Hladnije temperature također usporavaju kemijsko zrenje. Kad banane sazru, spremi ih u hladnjak. U redu je ako kora postane smeđa ili čak crna, promjena boje dolazi od pigmenta u kori i ne utječe na voće i njegov okus i teksturu.

3. Ako su banane oguljene, prelij ih sokom citrusa

Kao i kriškama jabuka, dodavanje soka limuna ili limete oguljenim bananama može pomoći u očuvanju njihove svježine. U osnovi, citrusi usporavaju proces oksidacije. Također možeš koristiti sok od naranče od limete ili sok od ananasa. Ako si bananu već narezala, prelij ju žličicom ili dvije limunovog soka.

4. Ocat za svježinu

Ovo može zvučati čudno, ali ocat je još jedna alternativa citrusima. Claudia Sidoti, glavna kuharica u službi za dostavu obroka HelloFresh i bivša direktorica kuhinje u Food Networku, rekla je da ocat pomaže da se kriške voća ne pretvore u smeđu kašu. Kao i sok od citrusa, ocat se također može razrijediti vodom.

5. Zamrzni ih

Ako banane planiraš držati vani dulje od nekoliko dana, možeš ih staviti u zamrzivač umjesto u hladnjak. Naime, smrznute banane traju najmanje 30 dana, a mogu se jednostavno odmrzavati na sobnoj temperaturi. Komadići smrznute banane također su savršeni za smoothieje. Obavezno koristi vrećice za zamrzavanje. Možeš zamrznuti i neoguljene banane, međutim, u tom slučaju kora banane će vrlo vjerojatno potpuno pocrniti.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close