Coq au vin

Prijedlog za nedjeljni ručak: Piletina u crnom vinu na francuski način

Jednostavnija varijanta popularnog francuskog specijaliteta coq au vin priprema se u tek nešto više od sat vremena i idealna je za nedjeljni ručak.
Lifestyle / Hrana | 30. 09. 2023. u 19:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kombinacija piletine, luka, slanine, crnog vina i šampinjona na stol će donijeti sjajne okuse koje ćete zavoljeti na prvu. Pripremite genijalan umak od crnog vina, začinite ga omiljenim začinima pa sve zajedno ubacite u pećnicu i ostatak vremena iskoristite za pripremu priloga.

Uz ovo jelo odlična ideja bit će pečeni ili pire krumpir, njoki, ali i riža. Kombinaciji dodajte i zdjelu sezonske salate i uživajte u slasnim okusima piletine na francuski, piše missgastro. 

Potrebno vam je:

1 kg piletine u komadima

4 luka

5 mrkva

100 g slanine

2 žlice maslinovog ulja

1 lovorov list

1 žličica majčine dušice

3 žlice brašna

2 šalice crnog vina

2 šalice pilećeg temeljca

2 režnja češnjaka

3 žlice umaka od rajčice

100 g šampinjona 

Postupak pripreme:

Nasjeckajte na kockice, pa prepržite slaninu u velikoj tavi. Koristite onu bez plastičnih dijelova koja kasnije može i u pećnicu.

Nakon dvije minute slaninu izvadite iz tave i ostavite sa strane. U istoj tavi prepržite komade piletine sa svih strana.

Lagano dodajte vino. Kada alkohol ispari, začinite komade piletine solju i paprom. 

Dodajte lovorov list i majčinu dušicu. Oko piletine poredajte luk i mrkvu koje ste narezali na veće komade. Poklopite i ostavite da se kuha na laganoj vatri oko deset minuta. 

Zatim sve pospite brašnom te okrenite luk i piletinu.  Ponovno poklopite i kuhajte još nekoliko minuta.  Maknite tavu s vatre i polako dodajte temeljac.

Vratite slaninu u tavu pa umiješajte češnjak i umak od rajčice.  Poklopite i ubacite u pećnicu na 45 minuta do sat vremena. 

Zadnjih 20 minuta umiješajte nasjeckane gljive. Dobar tek!

Kopirati
Drag cursor here to close