Pomoć

Pomaže li kava kada imate glavobolju?

Nekima će kod glavobolje pomoći ibuprofen i san, nekima hladni oblozi preko očiju na nekoliko minuta.
Lifestyle / Hrana | 18. 04. 2019. u 22:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neki smatraju da kofein može da ukloni glavobolju, dok se drugi trude dokazati suprotno. Kava, odnosno kofein ne djeluje na sve ljude jednako. -

''Da budemo jasni, kofein ne pomaže uvijek kod glavobolje, samo ponekad, pojašnjava dijetetičarka Kirsten Ransbury iz Kalifornije. Istaknula je kako kofein pomaže kod glavobolja koje su nastale oticanjem krvnih žila u mozgu. Ispijanje kave s kofeinom tada može pomoći u stezanju žila i na taj način smanjiti oticanje. Opušta i mišiće'', pojasnio je Kiran F. Rajneesh, direktor odjela za neurološke bolove na Medicinskom centru Sveučilišta Ohio State Wexner.

Ali, treba biti oprezan jer previše kave može prouzročiti napetost mišića i samim time pogoršati bol. No, koliko je to previše kofeina? Odgovor na ovo pitanje znanost nema jer kofein različito utječe na ljude.

"Neki ljudi su genetski više osjetljiviji na kofein, " pojašnjava Rajneesh za Huffington Post, i dodaje kako bi se oni trebali suzdržati od konzumacije kave u svrhu ublažavanja bolova.

Držite se svoje uobičajene doze koju inače pijete, jedna ili dvije šalice kave na dan. Ako i dalje imate glavobolju, nemojte posezati za dodatnim količinama kave jer je vjerojatno neće ublažiti. Nekima će kod glavobolje pomoći ibuprofen i san, nekima hladni oblozi preko očiju na nekoliko minuta. Stručnjaci savjetuju kako biste trebali pokušati i boraviti u zamračenoj prostoriji, pokušati se opustiti u toploj kupki, izbjegavati teške obroke i osigurati dovoljno kvalitetnog sna.


Kopirati
Drag cursor here to close