Pitanje koje muči mnoge

Ne znate koje brašno odabrati? Evo koja je najbolja vrsta za savršeni kruh,pizzu, kolače...

Bez odgovarajućeg brašna nema ni mekog kruha, ni najboljih fritula, prhkih vanilin kiflica i linzera, baš kao ni slasne pizze ili savršeno pohanog mesa.
Lifestyle / Hrana | 02. 02. 2024. u 14:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najpopularnija vrsta brašna, koju najčešće koristimo u kuhinji jest pšenično brašno, a ono se ovisno o stupnju mljevenja dijeli na bijelo, polubijelo, crno i cjelovito. Na policama često viđamo i kukuruzno brašno, a sve veću pozornost dobivaju i alternative, poput brašna od pira, durum pšenice, raži, riže, heljde, slanutka, zobi, kao i manioke, kokosa, amaranta, konoplje.

Bez odgovarajućeg brašna nema ni mekog kruha, ni najboljih fritula, prhkih vanilin kiflica i linzera, baš kao ni slasne pizze ili savršeno pohanog mesa.

Kako bismo bili sigurni da je sigurno za jelo, savjetuje se odmah nakon kupovine brašna spremiti ga u zamrzivač. Tako ćete uništiti eventualne nametnike, a zatim ga spremite na tamno i hladno mjesto.

Što je tip brašna?

Tip brašna, odnosno slovo T uz koje stoji i broj, sugerira udio suhih tvari i količinu suhih tvari u brašnu. Srećom, ne moramo razumjeti proces proizvodnje da bismo znali koje je brašno najbolje za koje jelo. U Hrvatskoj razlikujemo bijelo pšenično brašno (T-400 i T-550), polubijelo pšenično brašno (T-700 i T-850), crno pšenično brašno (T-1100 i T-1600), kao i brašno cijelog zrna pšenice, prenosi Punkufer.

Oštro ili glatko brašno?

Bijelo brašno dobiva se finim mljevenjem jezgre pšeničnih zrna bez košuljice, u kojoj se nalaze zdravi vitamini, vlakna i minerali – za razliku od integralnog, ili cjelovitog brašna, koje ih sadrži. Iako ne sadrži zdrave tvari, bijelo brašno pokazuje najbolje rezultate za pečenje. Pšenično bijelo brašno melje se do sitnih čestica i karakterizira ga izuzetno bijela boja. I dok glatko brašno ima sasvim sitne čestice, u oštrom brašnu one su pinkicu grublje, što čini razliku kod pripreme jela. Zdrava (ili zdravija) brašna, poput integralnog, kukuruznog, raženog i dr. također se često miješaju s bijelim brašnom jer je teže dobiti optimalne rezultate bez dodavanja pšeničnog bijelog brašna.

Najbolje brašno za tjesteninu

Oštro brašno T-400 često se koristi za pripremu tjestenine s jajima i prhkih keksa. Također je dobar izbor za njoke, žličnjake ili knedle. Glatko brašno T-550 češće se koristi za kruh i peciva poput kiflica, a neki ga kuhari preporučuju i za domaće rezance. Brašno T-850, polubijelo, sadrži više vitamina, minerala, proteina i celuloznih vlakana od bijelog brašna, pa je i prehrambeno vrjednije, a koristi se za pripremu kruha i peciva, pa ga zovu i krušno brašno.

Focaccia i tijesto za pizzu

Dobar je odabir brašna za pizzu sitno mljeveno, talijanski tip 00, odnosno nulerica, ali poslužit će i glatko. Možete mu dodati i oštrog, ali nemojte pretjerati, neka ga ne bude više od trećine na ukupnu količinu. Nulerica se koristi i za pogače - talijansku focacciu, nerijetko uz dodatak glatkog brašna. 

Koje brašno za fritule i palačinke?

Za savršena jela chefovi nerijetko kombiniraju oštro i glatko brašno. Primjerice, chef Melkior Bašić otkrio  je kako peče savršeno meke i sočne babine fritule, čiji okus znate iz djetinjstva - za koje koristi 70 posto oštrog i 30 posto glatkog brašna. Oko recepta za palačinke lome se koplja: dok neki priznaju samo glatko, drugi pak tvrde da je jedino ispravno koristiti oštro brašno - a treći pomiješaju jedno i drugo u jednakom omjeru.

Škrobno brašno

Jestivi škrob ili škrobno brašno, kako mu i ime govori sadrži samo škrob, ne i proteine, vlakna ili masti, a najčešće se koristi kukuruzni škrob, koji se popularno naziva i gustin.

Škrobno brašno ima snažnu sposobnost zgušnjavanja, pa se koristi za pripremu nježnih krema, slastica i umaka. I dok se fini kukuruzni škrob može kupiti u gotovo svakoj trgovini, druge vrste (krumpirov, pšenični, rižin, tapiokin) valja potražiti u specijaliziranim prodavaonicama.

Nemojte da vas zbuni to što je kukuruzni škrob bijele boje – razlog tome je što se dobiva mljevenjem dijela zrna koji se naziva endosperm, a za kukuruzno brašno (najčešće žute boje) usitnjava se cijelo zrno. Da bismo još malo zakomplicirali, postoji i bijelo kukuruzno brašno, kao i bijela palenta, koje se dobivaju od bijelog kukuruza. Kukuruzna krupica koristi se za pripremu žganaca ili palente, žličnjaka, nabujka, kaša, pita i zlevanki.

Brašna bez glutena

Žitarice kvinoja, proso, amarant, kukuruz, riža i heljda ne sadrže gluten, pa se melju u brašna koja neće smetati osobama koje su na njega osjetljive ili ga ne toleriraju. Na etiketama brašna bez glutena pronaći ćete i ona od kokosa, kukuruza, badema ili slanutka. Za dodatnu inspiraciju možete provjeriti i popis namirnica bez glutena, ali uvijek čitajte etikete namirnica prije kupnje.

 

Kopirati
Drag cursor here to close