Jako dobro

Lepinje možeš napraviti i ti

Lepinje obično kupujemo u pekarnici, trgovini, bilo gdje. Samo da ih ne moramo raditi kod kuće. Jer, iskreno, kom se to da raditi? E, pa možda jednostavno trebaš probati.
Lifestyle / Hrana | 25. 11. 2022. u 19:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

Kad pripremaš neko jelo za koje ti treba lepinja, obično se usredotočiš baš na samo jelo. Ćevape, na primjer. A lepinje najradije i najjednostavnije kupiš u pekarnici. Ma o njima čak i ne razmišljaš osim kad i gdje ćeš ih kupiti. No, razmisli ovako – koliko bi bolji bili ti ćevapi da su u domaćim, tek pripremljenim lepinjama?

Lepinje su stvarno jedna posebna vrsta kruha. Imaju neku posebnu čar, toliko da ih niti ne gledamo kao kruh, nego isključivo kao lepinje.

Lepinje ne moraš kombinirati samo sa ćevapima, naravno. Topli sendviči u lepinji posebna su kategorija sreće, a lepinje mogu zamijeniti na neki način i tortilje. Možeš ih napuniti kao tortilje, piletinom i povrćem, pa poslužiti na nekom druženju, na primjer. Možeš ih tostirati, možeš ih jesti tople s maslacem… Ma, što ti god padne na pamet, jer uz lepinje sve prolazi.

Sastojci:

7 grama suhog kvasca

180 mililitara mlake vode

500 grama višenamjenskog brašna

1 žličica šećera

1 žličica soli

180 mililitara mlakog mlijeka

2 žlice ulja

Priprema:

U manju zdjelicu stavi kvasac i zalij ga mlakom mlakom vodom. Kratko promiješaj da se sjedini, zatim ostavi da odstoji na sobnoj temperaturi dok ne postane pjenasto, 5-10 minuta.

U zdjeli pomiješaj brašno, šećer i sol.

Polako umiješaj kvasac s vodom, mlijekom i uljem dok ne dobiješ tijesto. Ako je previše mokro, dodaj još malo brašna dok ne postane dovoljno mekano da možeš s njim raditi (nemoj dodavati previše). Ako je previše suho, dodaj još malo vode.

Na lagano pobrašnjenoj površini mijesi tijesto dok ne postane mekano i elastično. Stavi u zdjelu, pokrij i ostavi da odstoji na sobnoj temperaturi dok se ne udvostruči, oko 45 minuta do 1 sat.

Prstom probuši tijesto, zatim ga pokrij i ostavi da odstoji još 45 minuta do 1 sat.

Zagrij pećnicu na 250˚C. Dva pladnja za pečenje namaži s malo ulja.

Na lagano pobrašnjenoj površini podijeli tijesto na 6 jednakih dijelova. Svaki dio oblikuj u glatku kuglu. Pokrij i ostavi da odstoji na sobnoj temperaturi 10 minuta.

Rukama pritisni svaku kuglicu da nastane okrugli disk. Prebaci u pripremljene pladnjeve za pečenje i pokrij. Ostavite da se odmori još 15 minuta.

Koristeći tupu stranu noža, utisni u tijesto linije u obliku kvadratića.

Peci u prethodno zagrijanoj pećnici dok ne porumene, 8-12 minuta.

Izvadi iz pećnice. Lepinje treba odmah poprskati vodom i umotati u ručnik. Tako će kruh ostati mekan.

Lepinje su najbolje onog dana kada su pečene, ali mogu stajati nekoliko dana na sobnoj temperaturi u hermetički zatvorenoj posudi (nakon što se ohlade).

Kopirati
Drag cursor here to close