Riznica zdravlja

Lan kao lijek

Naime, one sadrže visok udio esencijalnih masnih kiselina ključnih za zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava, no jednako tako i onog živčanog.
Lifestyle / Hrana | 09. 01. 2019. u 12:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjemenke lana obično jedemo na kruhu, nekom od onih "bio" i "domaćih" koje viđamo u trgovinama, no bilo bi nam pametnije malo više koristiti ovu prirodnu riznicu zdravlja.

Naime, one sadrže visok udio esencijalnih masnih kiselina ključnih za zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava, no jednako tako i onog živčanog.

Uz to, kako piše Metro-portal, poznato je da sjemenke lana snižavaju razine lošeg kolesterola, pa vam ništa ne bi trebalo stajati na putu da svakoga dana pojedete barem jednu žlicu, bilo u juhi, salati ili zobenim pahuljicama.

Evo još četiri prednosti sjemenki lana za zdravlje:

Bolja probava - lanene sjemenke su fantastičan izvor dijetalnih vlakana, što znači da će vam probava bolje raditi, bolje će se ispirati toksini i suvišne masti iz tijela. Također, mogu riješiti mnoge probavne tegobe poput zatvora i neredovne stolice.

Čuvaju mozak - sjemenke lana bogate su omega-3 masnim kiselinama, što je vrlo važno za vegane ili osobe koji ne jedu plodove mora. Pospješuju razvoj neurona i reguliraju funkcioniranje mozga. Za cjelokupno poboljšanje zdravlja mozga dovoljne su jedna do dvije jušne žlice lanenih sjemenki dnevno.

Osjećaj sitosti - ove sjemenke sjajan su izvor proteina i pomoći će vam da ostanete siti. Duži osjećaj sitosti znači manji unos kalorija, što može potaknuti mršavljenje.

Štite od raka - više istraživanja sugerira da je lan izuzetno koristan u borbi protiv raka dojke, prostate, jajnika i debelog crijeva. Lan sadrži spojeve lignane, za koje se smatra da imaju učinak prevencije karcinoma.

Sjemenke lana ripadaju jednoj od najstarijih ljudskih namirnica, bogate su omega-3 masnim kiselinama, topivim i netopivim vlaknima, proteinima, vitaminom B1, magnezijem, cinkom i selenom.

Ove sjemenke mnogi rado koriste kao hranjivu bezglutensku alternativu i vole zbog prepoznatljive orašaste arome.

Njihovu vrijednost za zdravlje i ljepotu znali su cijeniti još i drevni narodi, a neka njihovo iskustvo i vas potakne da otkrijete koje sve zdravstvene dobrobiti skrivaju u sebi.

Napomena

Kada uzimate lanene sjemenke, uvijek pijte dovoljno tekućine i nemojte ih uzimati više od preporučene doze, budući da imaju snažan utjecaj na probavu.

Osobe koje koriste terapiju za razrjeđivanje krvi, trebale bi se prije upotrebe posavjetovati s liječnikom.

Kopirati
Drag cursor here to close