Zimski jelovnik

Kako kiseliti kupus u glavicama i što dodati u kacu?

Šaku kukuruza koristite u slučaju da želimo dobiti lijepu žutu boju kupusa. Hren će pospješiti kiseljenje, spriječiti kvarenje i dati specifičan, pikantan okus.
Lifestyle / Hrana | 06. 11. 2023. u 09:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zimski jelovnik je teško zamisliti bez glavica kiselog kupusa koje se koriste za pripremu raznih salata i jela, posebno sarme.

Bogat je vlaknima, mineralima, vitaminima kao što su: A, B kompleks, E, P i naročito vitaminom C. Ima ih skoro više od svježeg. Odlikuje se velikim sadržajem kalcija, sumpora i joda. U 100 g ima samo 25 kalorija, piše Agroklub.

Jednostavna priprema

Za fermentaciju se koriste najbolje glavice srednje veličine, a recept je jednostavan. Posuda (kaca) od plastike koja je dozvoljena za čuvanje hrane, se dobro opere i ocijedi. Glavice se očiste od vanjskih listova, izdubite im korijen i u tu šupljinu usipate jodiranu sol. Tako posoljene glavice redate u kacu, prelijete vodom. Po potrebi dodaje se još soli.

Sve glavice moraju biti pod vodom, zato ih pritisnete plastičnim ili drvenim obručem koji opteretite kamenom ili plastičnim bocama ispunjenih vodom i dobro zatvorenim. Proces fermentacije traje tri do četiri tjedna u optimalnim uvjetima.

Što možte dodati?

Mnogi ljudi s glavicama kupusa stavljaju razne dodatke - primjerice vrećice u kojima je kupus sitno nasjeckan, posoljen i zavezan. Na ovaj način štede prostor i nije potrebno koristiti dvije posude, jednu za glavice i drugu za ribanac. Vrećice s narezanim kupusom se uguraju između glavica da popune prostor. Trebaju biti probušene, odnosno imati rupice kroz koje cirkulira slana voda.

Također se stavljaju i razne vrste povrća, začinskog bilja i/ili voća. Pored kupusa dodaje se mrkva, hren, cikla, ljuta paprika, zrna kukuruza, kopar, kim, lovorov list, jabuka, dunja, brusnice, čak i med.

Šaku kukuruza koristite u slučaju da želimo dobiti lijepu žutu boju kupusa. Hren će pospješiti kiseljenje, spriječiti kvarenje i dati specifičan, pikantan okus. Cikla će svježem kiselom kupusu dati lijepu boju, kao i rasolu, obogatit će njegov sadržaj brojnim korisnim i ljekovitim tvarima. Problem je što kod kuhanja predivna crvenkasta boja potamni i jelo postaje manje privlačno. Za ljubitelje ljutog, pored hrena, preporučuje se dodavanje ljute paprike, a za one koji vole neobične okuse postoje recepti po kojima se u posude stave razne vrste voća.

Kopirati
Drag cursor here to close