Ideja

Jednostavna i ukusna večera u jednoj posudi, vi samo pripremite marinadu

Gotovo jelo bogato je svježim aromama, ali svejedno zasitno. Možete ga poslužiti sa salatom, a ako želite, možete i dio krumpira zamijeniti prokulicama ili drugim povrćem.
Lifestyle / Hrana | 13. 04. 2023. u 17:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ova jednostavna i ukusna večera kuha se sama i u jednoj posudi. Vi morate samo prirediti sastojke i umutiti marinadu, a sve će ostalo odraditi pećnica i za 45 minuta imat ćete pravu večeru.

Ljepota je ovog jela u jednostavnosti i kombinaciji s kojom ne možete pogriješiti: losos, mladi krumpir, kopar i jogurt prva su linija okusa.

Losos s mladim krumpirom možete peći i u tavi od lijevanog željeza, piše Punkufer.

Prvo stavite peći samo krumpir, treba mu više vremena, a i površina tave ili pleha dovoljno će se zagrijati za losos. Marinada će lososu dati dovoljno masnoće za pečenje, pa ne trebate dodatno mastiti pleh.

Gotovo jelo bogato je svježim aromama, ali svejedno zasitno. Možete ga poslužiti sa salatom, a ako želite, možete i dio krumpira zamijeniti prokulicama ili drugim povrćem.

Sastojci za losos s mladim krumpirom i marinadom od jogurta:

2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 čajna žličica mljevene ljute paprike ili kajenskog papra
1 čajna žličica sitno ribane limunove korice
1 čajna žličica mljevenog korijandra
1 čajna žličica mljevenog kumina
1/2 čajne žličice mljevene slatke paprike
80 ml plus 1 žlica ekstradjevičanskog maslinova ulja
sol
1 file lososa s kožom (oko 450 grama)
700 g mladog krumpira, izrezanog na polovice
svježe mljeveni crni papar
180 ml grčkog jogurta
2 žlice nasjeckanog svježeg kopra, podijeljeno
2 žlice nasjeckanog svježeg peršina, razdijeljeno
2 male ljutika, narezane na kolutiće pola centimetra široke
nekoliko kriški limuna, za posluživanje

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 225 stupnjeva. Ako koristite tavu od lijevanog željeza, zagrijte je u pećnici prije nego što stavite krumpire.

Pomiješajte češnjak, ljutu papriku, koricu limuna, korijandar, kumin, papriku, 1/3 šalice ulja i 1/2 čajne žličice soli. Losos obilno posolite s obje strane i stavite ga u plitku posudu. Prelijte ga polovicom marinade. Stavite sa strane.

U veliku zdjelu stavite krumpir, 2 žličice soli, crni papar i preostalu 1 žlicu ulja. Izvadite posudu iz pećnice i položite krumpir prerezanom stranom prema dolje. Pecite 20 minuta.

U maloj posudi pomiješajte preostalu marinadu, jogurt, 1 žlicu kopra, 1 žlicu peršina i prstohvat soli. Stavite sa strane.

Izvadite posudu za pečenje iz pećnice. Razgrnite krumpire i napravite mjesta u sredini posude. Položite losos s kožom prema gore. Oko lososa posložite ljutiku. Pecite 6 do 7 minuta, okrenite losos i nastavite peći dok koža ne postane hrskava, još 2 do 3 minute.

Pospite preostalom 1 žlicom kopra i 1 žlicom peršina. Poslužite uz kriške limuna i umak od jogurta.

Kopirati
Drag cursor here to close