RECEPT ZA POČETNIKE

Evo kako najlakše pokiseliti kupus

Iako je danas moguće kupiti kiseli kupus, donosimo vam recept kako da ga sami ukiselite. Jednostavan je, relativno brz i lagan čak i za apsolutne amatere .
Lifestyle / Hrana | 04. 11. 2022. u 17:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kiseli kupus zvijezda je svakog stola u zimskim mjesecima i namirnica za koju nutricionisti često ističu da sadrži više vitamina C nego brojni agrumu poput limuna, naranče, mandarina.

Iako je danas u svakom većem trgovačkom centru moguće kupiti već izrezan ukiseljeni kupus, činjenica je da domaći ljepši što okusom što mirisom, ali i sigurniji jer jednostavno – znate što ste sve u njega stavili.

Osnovni recept za kiseljenje kupusa:

Potrebno  vam je kvalitetno bure (do 5, 10 ili više litara, zavisno od količine kupusa koji planirate pokiseliti) s dobrim poklopcem, glavice kupusa, sol i voda.

Kupite u trgovinama ili na tržnicama bijeli kupus, a ne mladi, očistite ga i izdubite korijen. Kada glavice posložite u bure, u svaku od njih, u prazninu gdje je bio korijen, stavite dosta soli (lakše je da presolite jer ćete ga kasnije svakako ispirati u vodi, nego da vam bude posve neslan) i zalijete ga – vrelom vodom.

U bure s glavicama kupusa u vreloj vodi, stavite veliki tanjur ili kamen (čist i opran) te poklopite kupus njime i prebacite sve u neki podrumski prostor.

Kupus, također, možete ukiseliti i u plastičnicim vrećicama, ali ključna stvar je zapravo da ga zalijete vrelom, a ne hladnom vodom, kako bi se što prije pročeo „kiseliti“.

Koraci za kiseljenje kupusa

  • očistiti glavice kupusa od površinskog sloja - oprati ih
  • očistiti korijen svake glavice kupusa   
  • stavite glavice u posudu
  • u korijen svake glavice sipajte sol do vrha
  • zalijete ga vrelom vodom do vrha bureta
  • preko kupusa stavite tanjur ili kamen kao 'pritiskač'

Kako bi bili sigurni da glavice kupusa ne budu izvan vode, pratite količinu vode nekoliko dana i po potrebi dodajte vrelu ili toplu vodu. Kamen ili tanjur isperite po svakom otvaranju bureta. 

Već nakon prvih desetak primijetit ćete promjene unutar bureta – kupus će se lagano početi kiseliti i već će imati onaj dobro poznati miris.

 

Kopirati
Drag cursor here to close