Poule au pot

Evo jedan francuski nedjeljni klasik

Poule au pot je juha, ali i meso s povrćem koje se može poslužiti na razne načine, uključujući i dodatak kakvog laganog umaka...
Lifestyle / Hrana | 08. 01. 2023. u 10:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pečena ili kuhana piletina francuski je nedjeljni klasik, a jedno od jela koje se tradicionalno krčka vikendom je poule au pot (pile u loncu). I dok se nekoć to jelo češće radilo od tvrđeg mesa kokoši, danas je pile na lešo sasvim uobičajeno. Poule au pot se često poslužuje u dva slijeda.

Najprije na stol stiže piletina i povrće, a nakon toga slijedi juha s rezancima. Uz meso će neki Francuzi preporučiti i umak Béarnaise. Taj se umak najčešće poslužuje s junetinom ili govedinom. Vrlo je sličan Hollandaiseu, ali razlika je u začinima koji se dodaju. Za Béarnaise se koristi krasuljica i estragon.

Sastojci za poule au pot:

1 srednji luk

3 cijela klinčića

5 grančica svježeg timijana

2 lista lovora

1 žlica maslinovog ulja

1 žlica maslaca

1 cijelo pile

12 glavica ljutike

3 češnja češnjaka

250 g mrkve

220 g korabe

1 žlica morske soli

svježe mljeveni crni papar

400 g mladih krumpira,

1 l vode

1 l pilećeg temeljca

4-5 stabljika svježeg peršina + za ukras

Priprema poule au pot:

Napravite bouquet garni tako da luk izbockate klinčićima. Zamotajte ga u komad gaze zajedno s majčinom dušicom i lovorovim lišćem te čvrsto zavežite uzicom.

Zagrijte maslinovo ulje i maslac u velikoj posudi na srednje jakoj vatri. Kad se zagrije, unutra stavite piletinu prsima prema dolje i pecite dok prsa ne porumene, a zatim okrenite piletinu da se zapeče s obje strane - oko 15 minuta.

Nakon što porumeni, izvadite piletinu iz lonca, stavite je na tanjur i dodajte oguljenu ljutiku u lonac. Pržite, povremeno miješajući, dok ne porumeni, oko 5 minuta. Dodajte sjeckani češnjak, narezanu mrkvu, korabicu i sol, zajedno s malo svježe mljevenog papra pa kuhajte još minutu-dvije uz često miješanje.

Stavite piletinu u lonac zajedno s bouquet garnijem. Oko piletine rasporedite stavite krumpire i grančice peršina pa dodajte vode i temeljca da pokrije otprilike tri četvrtine pileta. Ako vam treba više tekućine, dodajte još vode ili temeljca.

Poklopite i pustite da juha zavrije na jakoj vatri, zatim smanjite vatru i kuhajte oko 1 sat, dok piletina ne omekša i bude kuhana, kao i povrće. Kušajte i po potrebi još začinite.

Kopirati
Drag cursor here to close