Koja je tajna?

Zašto goveđa juha uvijek dobro prija, posebno na blagdane

Lifestyle / Hrana | 27. 12. 2022. u 18:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tajna dobre juhe je u dugotrajnom kuhanju na laganoj vatri. Na taj će se način sastojci najbolje stopiti, juha će dobiti puninu okusa, ali i privlačnu, zlaćanu boju. Najukusnije goveđe juhe najčešće dolaze iz kuhinja naših mama i baka koje su savršeni recept za ovo naizgled jednostavno jelo barem neko vrijeme usavršavale.

Što se tiče samog postupka pripreme, meso se preporučuje kratko isplahnuti u hladnoj vodi te odmah staviti kuhati također u hladnu vodu. Na svakih pola kilograma mesa treba dodati litru do litre i pol vode, što je dovoljno za 4-6 porcija juhe. Nakon što voda zakipi, dodaje se korjenasto povrće izrezano na veće komade, poput celera, mrkve i peršina.

Posebnu aromu može dati i pastrnjak, ali i stabljika i listovi ljupčaca – neobičnog začina koji već i samim mirisom podsjeća na najukusnije juhe. Ako je meso masnije, može se dodati i jedan oguljeni krumpir koji će pokupiti masnoću.

Domaća goveđa juha sastojci:

1 kg govedine s kostima (ramstek, leđa) ili koljenica

3 srednje mrkve

1 rajčica

2 režnja češnjaka

stabljike peršina i celera

zeleni dio poriluka

korijen celera

korijen korabice

luk

list kelja

list kupusa

4-5 zrna papra

sol

Priprema:

Oprano meso stavite u mlaku vodu i čim voda zakipi, dodajte sol, očišćeno korjenasto povrće, nekoliko zrna papra i luk, koji ste prethodno popekli u tavici.

Nakon toga, dodajte list kupusa i kelja, grančicu celera i peršina pa poklopite. Kad juha ponovo zakipi, smanjite temperaturu pa lagano kuhajte oko 2 sata.

Meso izvadite, juhu procijedite pa u nju ukuhajte domaće rezance.

Kopirati
Drag cursor here to close