Neće im odoljeti

Domaći krekeri koji mirišu na maslac

U tijesto za krekere možete dodati i suhi origano, ružmarin - ili neki drugi začin prema želji.
Lifestyle / Hrana | 04. 12. 2023. u 16:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Domaći krekeri koji mirišu na maslac zovu na mazanje slasnim umacima, kao i pokoju čašu omiljenog pića. A osim što su slasni, za razliku od kupovnih ne sadrže štetne aditive i druge dodatke. Pripremate li krekere za veće društvo možete ih poslužiti uz humus, francusku salatu, umak od vrhnja i mladog luka ili pak namaz od svježeg sira.

Od krekera možete napraviti i minijaturne zalogaje tako da ih namažete omiljenim namazom, ubacite dodatke poput komadića tune, inćuna ili mljevenog mesa i ukrasite povrćem kao što su ploške rotkvica, tanko narezani kiseli krastavci ili zrna kukuruza.

U tijesto za krekere možete dodati i suhi origano, ružmarin - ili neki drugi začin prema želji, piše Punkufer.

Sastojci za krekere:

142 g brašna + za posipavanje
1 i ½ žličice praška za pecivo
1 i ½ žličice šećera
¼ žličice soli + za posipavanje
42 g maslaca + 14 g za premazivanje
1 žlica ulja
60 ml vode
1 jaje

Priprema krekera:

U zdjeli srednje veličine pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer i sol. Dodajte 42 g maslaca (narezanog na komadiće) dok smjesa ne postane mrvičasta, zatim umiješajte ulje. Umiješajte vodu da dobijete tijesto. Dobro zamotajte i stavite hladiti u hladnjak na najmanje 1 sat.

Zagrijte pećnicu na 200°C i obložite 2 lima za pečenje papirom za pečenje.

Radeći s četvrtinom tijesta odjednom, na pobrašnjenoj površini razvaljajte ga na debljinu od 3 mm ili manje (što je tanje moguće) pa izrežite što više krugova promjera od oko 4 cm.

Prebacite ih na lim za pečenje pa izbockajte čačkalicom. Umutite jaje pa premažite tijesto i posolite. Pecite 10 minuta, dok krekeri ne porumene pa ponovite postupak s drugim limom za pečenje.

Otopite preostalu žlicu maslaca i premažite krekere dok su još topli. Ostavite ih da se ohlade pa poslužite s dodacima po želji.

Kopirati
Drag cursor here to close