Omiljena grickalica

Prije 170 godna izumljen je čips od krumpira

Izumitelj je sin afro-američkog oca i majke Amerikanke, George Crum, koji je radio kao kuhar u Moon Lake Lodge odmorištu u ljeto 1853, kada je slučajno izumio čips.
Lifestyle / Hrana | 25. 08. 2023. u 18:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dana 24. kolovoza 1853. godne izumljena je jedna od najpopularnijih grickalica današnjice. Izumitelj je sin afro-američkog oca i majke Amerikanke, George Crum, koji je radio kao kuhar u Moon Lake Lodge odmorištu u ljeto 1853, kada je slučajno izumio čips.

Sve je počelo kada je pokrovitelj naručio tanjur pomfrita, te ih je poslao natrag Crumu u kuhinju jer su mu krumpirići bili previše debeli i mekani. Kako bi pokrovitelja naučio lekciju, Crum je narezao novu seriju krumpira tanko koliko je najviše mogao, a zatim ih je pržio dok nisu postali tvrdi i hrskavi. Konačno, povrh svega, dodao je velikodušnu količinu soli.

Na Crumovo iznenađenje, jelo je završio kao hit i nova grickalica je rođena! Nekoliko godina kasnije, 1860. godine, Crum je otvorio svoj restoran koji je imao košaricu čipsa na svakom stolu. Iako Crum nikada nije pokušao patentirati svoj izum, snack se na kraju masovno proizvodi i prodaje u vrećama – pružajući tisuće radnih mjesta diljem zemlje, prenosi Nacional.hr

 
 
 
 
Kopirati
Drag cursor here to close