FHMZ

Zrak u Mostaru označen kao zagađen

Visoke dnevne temperature između 32 i 35 stupnjeva Celzijusa prognoziraju se na mostarskom i trebinjskom području.
Lifestyle / Flash | 23. 06. 2024. u 10:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema podacima FHMZ-a, indeks kvalitete zraka u nedjelju u 7:00 sati, u Mostaru i na Ivan Sedlu je označen kao zagađen, objavio je Operativni centar Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije.

Kako su objavili prognostičari, zbog visokih dnevnih temperatura na području Hercegovine, a u ostatku zemlje zbog grmljavine na snazi je žuti meteoalarm.

Mogućnost grmljavine očekuje se na livanjskom, sarajevskom i tuzlanskom području, dok se na banjalučkom, fočanskom, prijedorskom i višegradskom području prognoziraju pljuskovi sa grmljavinom zbog čega je na snazi žuti meteoalarm.

Visoke dnevne temperature između 32 i 35 stupnjeva Celzijusa prognoziraju se na mostarskom i trebinjskom području.

Foto: Bljesak.info / Nebo nad Mostarom

"Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni da se očekuju visoke temperature zraka. Mogući su zdravstveni rizici među ugroženim osobama, na primjer starije vrlo mlade osobe", navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Temperature zraka izmjerene u osam sati iznosila je Bjelašnica 14, Livno 18, Široki Brijeg i Sokolac 19, Banja Luka 20, Sanski Most, Sarajevo i Tuzla 21, Bihać, Bugojno, Gradačac, Prijedor, Srebrenica i Zenica 22, Bijeljina i Trebinje 23; Mostar i Neum 25 stepeni Celzija.

Danas je u Bosni djelomično vedro i nestabilno s lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Moguća je i pojava grada. Jači pljuskovi se očekuju u poslijepodnevnim satima kada je nevrijeme najizglednije na istoku, sjeveroistoku i sjeveru Bosne.

U Hercegovini je pretežno sunčano vrijeme. Više oblačnosti očekuje se na sjeveru Hercegovine.

Najviša dnevna temperatura zraka kreće se između 25 i 30, na jugu zemlje do 35 stupnjeva Celzija.

Kopirati
Drag cursor here to close