Pravila i greške

Znate li pravilno koristiti kremu za sunčanje?

Lifestyle / Flash | 29. 07. 2016. u 16:29 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još uvijek ne koristite kremu za sunčanje? Mislite da su jako štetne ili da vam ne trebaju jer imate dobar ten? Većina slučajeva raka kože razvije se na površinama koje su redovito izložene suncu ili ultraljubičastom zračenju, a broj oboljelih od najsmrtonosnijeg od svih rakova kože, melanoma, u posljednjih 30 godina u svijetu se udvostručio i nastavlja rasti.

Da bi dobili maksimum iz te boce s kremom za sunčanje, Elizabeth Hale, američka dermatologinja i predsjednica tamošnjeg udruženja za njegu kože upozorava:

1. Kreme za sunčanje ne nanosite svaki dan

Ako planirate staviti kremu za sunčanje kad ste na plaži ili na partyju uz bazen, vjerojatno je ne nanosite dovoljno često. Naime, većina oštećenja kože od sunca je od slučajnog, usputnog izlaganja suncu kad primjerice hodate na posao ili s posla u kafić ili čak samo sjedite uz prozor. Zato stavljajte kremu svaki dan da biste spriječili oštećenja kože, rak kože i znakove starenja.

2. Ne stavljate dovoljno kreme

Kako biste bili adekvatno prekriveni kremom za sunčanje, brzinsko mazanje s malo kreme nije dovoljno. Svaki komadić izložene kože mora biti pokriven svaki dan. Ako koristite kremu za sunčanje u obliku losiona, a cilj je pokriti svu izloženu kožu, trebate nanijeti otprilike punu čašicu za rakiju kako biste si osigurali osnovni “pokrivač”. Ako hodate do ureda i mažete samo ruke i vrat, s malo kreme možete zaštititi kožu. Ako pak koristite sprej, prije nego što ga utrljate uvjerite se da ste poprskali sva područja, piše Jutarnji.hr.

3. Ne nanosite je ponovno

Neovisno o tome koliko ste se bogato prvi put namazali i dobro utrljali, morat ćete ponavljati ako mislite provesti nekoliko sati vani na suncu. Ponovno se namažite svaka dva sata. A ako plivate i znojite se, onda i češće.

4. Koristite krivi zaštitni faktor

Postoje različite informacije o tome koji zaštitni faktor osigurava pravilnu zaštitu. Američko dermatološko društvo kaže da je zaštitni faktor 15 dovoljan za svakodnevno korištenje, a 30 za dane na plaži. No i ti se stavovi mijenjaju. Liječnici i za dnevno korištenje preporučuju dnevne kreme širokog spektra i kreme za sunčanje s faktorom 30 i više. No nema potrebe za faktorom 100 jer je razlika između kreme s onim od 30 i onim od 100 neznatna.

5. Ne razlikujete kreme za sunčanje od kemijske i fizičke zaštite

Postoje dvije vrste krema za zaštitu od sunca, a kako i kada je primijeniti i kako nanositi ovisi o tome koju vrstu koristite. Kemijske funkcioniraju tako da apsorbiraju sunčeve zrake, dok ih fizičke, zbog sastojaka među kojima su cink ili titan oksid, odbijaju. Za maksimalnu učinkovitost kemijske bi se trebale nanositi prije bilo kakvih drugih proizvoda, i to 30 minuta prije izlaska da bi se potpuno upile, dok se fizičke mogu nanositi nakon drugih krema za tijelo i učinkovite su odmah nakon nanošenja.

6. Mislite da je odjeća dovoljna zaštita

Samo zato što vam je koža prekrivena odjećom ne znači nužno da je zaštićena od sunčevih zraka.

Osim ako ne nosite odjeću otpornu na sunčeve zrake, obična vam neće biti dovoljna zaštita od sunca. Primjerice, bijela majica kratkih rukava ima faktor 7. Ako se smoči, zaštitni faktor pada na 3.

Za najbolju zaštitu uvijek koristite kremu. I odjeću. A pomaže i to da pronađete sjenu i izbjegavate najjače sunce.

7. Vi ste kolekcionar krema za sunčanje

Imate punu kućnu ljekarnu bočica s kremama za sunčanje, a skupljate ih još od 2013. godine. Iako je lakše misliti da ne trebate novu bocu dok stara nije prazna, realnost je malo drukčija. Većina krema ima rok trajanja dvije godine, ako je držite na hladnom i suhom mjestu. Ali ako ih držite na toplome, krema promijeni sastav i manje je učinkovita.

8. Mislite da vam je dovoljan zaštitni faktor šminke

Izvrsno je to što vaša šminka ima zaštitni faktor, ali to zaista nije dovoljno.

Primjerice, moguće je da ne nanosite jednaku količinu na različite dijelove lica. S druge strane, rijetko stavljamo šminku na vrat i ramena. Dodatno se osigurajte tako da hidratantnu kremu sa zaštitnim faktorom stavite prije šminke.

9. Uzimate lijekove

Lijekovi koje uzimate mogu vas učiniti osjetljivima na sunce, što znači da ćete lakše i izgorjeti. Primjerice, antibiotik doksiciklin ili proizvodi za tijelo koji sadrže retinol. Ti proizvodi će učiniti kožu osjetljivijom na sunce pa tada kompenzirajte s višim faktorom, barem 30. I češće nanosite kremu.

10. Krema će spriječiti unos vitamina D

Netočno. Švedski znanstvenici tijekom 20-godišnje studije zaključili su da je dnevno dovoljno izlagati se suncu 5- 10 minuta kako bi unijeli dovoljnu količinu vitamina D. Kreme za sunčanje uistinu blokiraju njegov unos, ali zasigurno nemate konstatnu zaštitu tijekom dana. Kreme se ispiru.

Kopirati
Drag cursor here to close