Popis

Znate li koje su avionske rute s najviše turbulencija u Europi? Jedna je posebno problematična

Stranica Turbli svake godine izbacuje listu avionskih linija s najviše turbulencija, kako na svjetskoj razini, tako i na svakom pojedinom kontinentu. Oni analiziraju podatke s ukupno 150.000 ruta koje su bile aktivne u prošloj godini.
Lifestyle / Flash | 27. 05. 2024. u 10:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turbulencije su mnogima najgori dio putovanja avionom. Ljuljanje zrakoplova pri prolasku kroz jake struje ili vjetar redovita je pojava. Većina onih koji često lete naprosto to prihvaća kao dio iskustva. No dva strašna događanja u samo pet dana podsjetila su nas sve da ta pojava i nije tako bezazlena.

Na samo dva leta ovog tjedna, jedna je osoba izgubila život, a više desetaka ljudi je ozlijeđeno. To nas je navelo da se zapitamo koje su avionske rute s najviše turbulencija u Europi, kao i gdje se u svijetu avioni najviše tresu? 

Što su turbulencije i kako nastaju?

Turbulencije su, kako ih definira američka meteorološka služba, fenomen koji je "uzrokovan naglim, nepravilnim kretanjem zraka koji stvara oštra, brza uzlazna i donja strujanja, koja neočekivano pomiču zrakoplov". Na stranici Hrvatske kontrole zračne plovidbe navode: "Turbulencija je kaotično kretanje čestica zraka u relativno malom području i relativno kratkom vremenu. Ponekad je samo neugodna pojava koja uzrokuje trešnju zrakoplova, a ponekad je puno jača i opasnija pa može izazvati i rušenje, prvenstveno manjih zrakoplova. Turbulencija se pojavljuje u oblacima i njihovoj blizini, a najizraženije su u onim grmljavinskim."

Foto: Canva / Turbulencije

Sve gore stanje zbog klimatskih promjena

Prije fatalne nesreće koja se dogodila putniku iz Velike Britanije na letu za Singapur, nije zabilježeno puno smrtnih slučajeva uzrokovanih turbulencijama. Mediji ovih dana navode dva prijašnja slučaja, jedan iz 1997. i jedan iz prošle godine. Najčešće je problem kad turbulencije dođu naglo i putnike zateknu na nogama, i bez sigurnosnog pojasa. Onima koji sjede vezani, šansa da će se nešto fatalno dogoditi je minimalna, navode stručnjaci za zrakoplovni promet. Ovih je pak dana više klimatologa upozorilo da će turbulencije uslijed klimatskih promjena u godinama koje dolaze biti sve češće i intenzivnije, piše Putni kofer.

Foto: Canva / Sigurnosni pojas

Avionske rute s najviše turbulencija u Europi

Stranica Turbli svake godine izbacuje listu avionskih linija s najviše turbulencija, kako na svjetskoj razini, tako i na svakom pojedinom kontinentu. Oni analiziraju podatke s ukupno 150.000 ruta koje su bile aktivne u prošloj godini. Turbulencija je izražena brzinom vrtložne disipacije, a razine turbulencije su rangirane kao lagane (0-20), umjerene (20-40), teške (40-80) i ekstremne (80-100). Među 10 najturbulentnijih avionskih linija u Europi, njih je čak 8 povezano sa Švicarskom, vjerojatno zbog jakih vjetrova s Alpi. Europska linija s najviše turbulencija peta je na globalnoj listi.

Evo koje su bile avionske rute s najviše turbulencija u Europi u 2023.:

  1. Milano – Ženeva
  2. Milano – Zürich
  3. Ženeva – Zürich
  4. Marseille – Zürich
  5. Zgornji Brnik – Zürich
  6. Nica – Basel
  7. Nica – Zürich
  8. Erevan – Tbilisi
  9. Basel – Venecija
  10. Frankfurt na Majni – Caselle Torinese
Kopirati
Drag cursor here to close