Gledajte kuda hodate

Zmija na Aveniji - budite oprezni

Ove godine česte su vijesti da zmije ulaze u dvorišta, kuće i automobile no ima ih i u središtu grada.
Lifestyle / Flash | 30. 07. 2023. u 08:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U subotu navečer oko oko 20h, na nogostupu na Aveniji, u blizini vlakica, uočena zmija. Pješaci bi trebali biti na oprezu'', napisala je čitateljica.

U posljednje vrijeme mostarski vatrogasci često dobivaju pozive za izvlačenje zmija iz obiteljskih kuća i automobila.

Iako nikome nije ugodno i teško je ostati smiren kada je zmija u blizini, zmije se u pravilu boje više nas nego mi njih.

''Ako vam se dogodi da sretnete zmiju, najbolje što možete učiniti je maknuti se. Te su životinje uglavnom bezopasne osim ako je riječ o otrovnici. No u pravilu, one se obično više boje nas nego mi njih. Zmijama nije u cilju napasti vas, već što prije pobjeći. Zmija će svoj toksin sebično čuvati u sebi, prije nego što će ga potrošiti na napad. Toksin je njima kao sveto pismo i koriste ga isključivo u obrani. Postoji jedino mogućnost da vas napadnu za vrijeme velikih žega kada su nervoznije u potrazi za vodom, no u prirodi, zmije nisu agresivne životinje. Kada vidite zmiju, a ne znate što raditi, jednostavno se okrenite i otiđite'', rekao je ranije za medije dr. med. veterine Alan Fleck iz Veterinarske ambulante Goldi u Hrvatskoj. 

Prevencija zmijskog ugriza

Neke ugrize poput onih kada osoba slučajno stane na zmiju, gotovo je nemoguće spriječiti, zato budite na oprezu!

Međutim, postoje mjere opreza koje mogu znatno umanjiti mogućnost da Vas zmija ugrize:

  • Pustite zmiju na miru. Mnogi ljudi budu ugriženi pri pokušaju da zmiju ubiju ili joj se što više približe.  Zmije najčešće pobjegnu, a samo iznimno napadaju.
  • Izbjegavajte visoku travu ako nemate prikladnu obuću (debele kožne čizme), te se što je moguće više krećite već postojećim stazama.
  • Ruke i noge ne stavljajte na mjesta koja nisu pregledna (primjerice, nemojte zavlačiti ruku u grm ili iza nekog kamena).
  • Ne podižite kamenje ili komade drva ako niste na dovoljnoj udaljenosti od potencijalnog napada zmije. Posebno budite oprezni i pripravni ako se penjete po stijenama.  
Kopirati
Drag cursor here to close