LGBT

Žene homoseksualne orijentacije u BiH dvostruko diskriminirane

Lifestyle / Flash | 13. 05. 2016. u 13:17 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Žene homoseksualne orijentacije u Bosni i Hercegovini dvostruko su diskriminirane, u prvom redu zbog njihove istospolne orijentacije, a i zbog toga što su žene, smatra bh. novinarka Kristina Ljevak.

Ona je na radionici ''Suradnja medija i organizacija civilnog društva-Unapređenje kvaliteta medijskih sadržaja o pravima, interesima i potrebama LGBT zajednice u BiH'' kazala da se o LGBT populaciji treba izvještavati više i da je to jedan od uvjeta za bolji život i vidljivost.

Iako je mišljenja da su mediji jedini saveznici u radu nevladinog sektora sigurna je da se može više izvještavati o aktivnostima koje se provde u vezi s LGBT populacijom. Istaknula je da neki novinari pišu o toj temi, ali da se pojavljuje dodatni problem, a to je neinformiranost i nepoznavanje adekvatne terminologije.

Jedna od analiza o izvještavanjima o toj populaciji je pokazala da postoje propusti koji nisu posljedica loše namjere nego neznanja.

''Problem je i svođenje LGBT osoba isključivo na njihovu seksualnost, zanemarivanje njih kao osoba koje imaju svoje ime, prezime, zanimanje, porijeklo'', naglasila je Ljevak.

Kazala je da se u bh. medijima ne pojavljuju često izvještaji koji degradiraju tu populaciju, a da se takvi tekstovi najčešće pojavljuju u novinama iz zemalja okruženja koje imaju izdanje za BiH.

''Nismo najbolji, ali možemo biti bolji'', dodala je Ljevak. U ime Sarajevskog otvorenog centra (SOC) Lejla Huremović je kazala da je situacija, kada je riječ o izvještavanju o LGBT populacijama u bh. medijima, nešto bolja uspoređujući je s periodom otprije tri godine i više. No, izrazila je nezadovoljstvo jer je televizija prestala obrađivati, za 50 posto, LGBT teme.

Generalna tajnica Udruženja BH novinari, koje je sa SOC-om organiziralo radionicu, Borka Rudić je kazala da je ovo prva u nizu radionica na kojoj će se naglasiti da se treba više izvještavati o građanskim temama koje se odnose na ljudska prava.

Kopirati
Drag cursor here to close