Genijalni su!

Zar ovo nisu 20 najbriljantnijih trikova za čišćenje svih vremena?

Savjeta za čišćenje nikad dosta a mi vam u nastavku donosimo 20 najboljih!
Lifestyle / Flash | 07. 05. 2024. u 10:48 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stvar s trikovima za čišćenje je da ponekad oni to... jednostavno nisu. Što znači da zapravo uopće ne djeluju ili vas ostavljaju u većem neredu nego što ste ga imali, prenosi The Kitchn.  Zbog toga smo napravili popis od 20 najboljih trikova za čišćenje svih vremena koji će vam sigurno olakšati održavanje doma. Pa krenimo!

1. Očistite svoju pećnicu tabletom za perilicu posuđa

Izgleda da se skromna tableta za perilicu posuđa može koristiti za puno više od pukog čišćenja posuđa. Volimo je i kao sredstvo za čišćenje pećnica. Pa čak i zahoda. Ozbiljno.

2. Koristite ocat za odčepljenje glave slavine

Ako imate tvrdu vodu, možda ćete primijetiti da se slavina na sudoperu ili čak glava tuša s vremena na vrijeme začepi. Samo namočite slavinu u ocat i zatim pustite vodu. Kamenac će nestati sam od sebe i imat ćete blistavu čistu slavinu!

3. Naspite malo sredstva za pranje posuđa u odvod

Smatrate da vaš odvod treba malu pomoć? Naspite malo deterdženta za suđe u odvod i pustite vruću vodu. Sredstvo za pranje posuđa formulirano je za uništavanje masnoće. Obično se ta masnoća nalazi na posuđu, ali može se nakupiti i u odvodu/cijevima.

4. Uklonite mirise iz sudopera sodom bikarbonom i limunovim sokom

Kad pomislite na sve te odvratne stvari koje vam idu u odvod, logično je da će na kraju početi smrdjeti. Isprobajte ovaj DIY odčepljivač: Isperite odvod vrućom vodom, a zatim polako sipajte šalicu sode bikarbone. Završite s otprilike šalicom soka od limuna i pričekajte gaziranu kemijsku reakciju.

5. Koristite krumpir za čišćenje zahrđalih tava

Ovaj trik možete koristiti i na drugim zahrđalim stvarima. Evo kako to radi: prerežite krumpir na pola, umočite odrezani kraj u sredstvo za pranje posuđa ili sodu bikarbonu i njime protrljajte zahrđalo područje. Ako vrh krumpira postane sklizak, odrežite ga i umočite novo odrezani vrh. Ponavljajte dok se hrđa ne ukloni!

6. Odrežite kut svoje spužve

Znate onu spužvicu kojom perete suđe? A druga spužva kojom brišeš zidove? Pratite koja je koja s pomoću ovog pametnog trika: samo odrežite kut spužve koju koristite za prljavi posao.

7. Stavite vatu u kantu za smeće

Smeće smrdi. To je životna činjenica. Ali evo trika da ga učinite malo manje smrdljivim - ili bolje rečeno, smrdljivim na dobar način. Uzmite vatu, natopite je eteričnim uljem i bacite u kantu (ispod podloge ili vrećice). To je jednostavan i jeftin alat za borbu protiv neugodnih mirisa koji pomaže da vaše smeće ne postane nepodnošljivo.

8. Isprobajte metodu košare za rublje

Ako posvuda imate hrpice nereda, košara za rublje sjajan je način za odlaganje svih stvari koje nisu na svom mjestu. Ako ste u žurbi (recimo, dolazi društvo), samo sklonite košaru za rublje izvan vidokruga; ako imate vremena, prošećite uokolo s košarom za rublje i vratite sve stvari tamo gdje pripadaju.

9. Očistite mikrovalnu pećnicu limunom

Evo što trebate učiniti: sipajte oko 1/2 šalice vode u mjernu posudu ili zdjelu. Prerežite limun na pola i iscijedite sok u vodu. Ubacite polovice limuna u zdjelu. Stavite zdjelu u mikrovalnu pećnicu i uključite je na visoku snagu tri minute kako bi tekućina prokuhala.

Pustite da odstoji pet minuta. Ne otvarajte vrata mikrovalne pećnice; para zarobljena unutra pomoći će u čišćenju ostataka hrane. Nakon toga otvorite mikrovalnu i krpicom prebrišite unutrašnjost.

10. Ispolirajte sudoper od nehrđajućeg čelika brašnom

Ako imate sudoper od nehrđajućeg čelika, najbolja stvar koju možete učiniti za njega je da ga ispolirate brašnom. Operite i osušite sudoper, sve pospite brašnom, a zatim krenite s poliranjem. Iznenadit ćete se koliko metal postaje svjetlucav!

11. Iskoristite snagu spreja za kuhanje

Čudan, ali učinkovit način za čišćenje kupaonice? Sprej za kuhanje. Ne samo da će ukloniti ostatke sapuna iz vaše kade, već može i zasjajiti vaše slavine, očistiti staklene površine, pa čak i spriječiti škripanje vrata kupaonice!

12. Držite malo krede u svojoj kuhinji

Evo nečega za što se kladimo da niste znali: Kreda je super upijajuća, što je čini izvrsnim sredstvom za uklanjanje mrlja. Uklonite sav višak hrane i ulja s zaprljane odjeće čistim papirnatim ručnikom — i pokrijte cijelo mjesto kredom.

Zatim, prije nego što bacite svoj predmet umrljan uljem u rublje, istrljajte to mjesto s malo sredstva za uklanjanje mrlja ili deterdženta za pranje rublja, operite ga u vrućoj vodi i vaša masna mrlja bi trebala nestati.

13. Očistite rešetke za pećnicu u kadi

Pranje rešetki za pećnicu u sudoperu može biti neugodno i neuredno — pogotovo ako imate manji sudoper! Radije to učinite u kadi. Naša metoda čak obavlja većinu posla umjesto vas — doslovno dok spavate.

14. Koristite svoju perilicu za suđe za sušenje ručno opranog posuđa

Preskočite cjediljku za suđe - zauzima previše dragocjenog prostora na pultu - i koristite prazne police u perilici za suđe za sušenje ručno opranog posuđa. U vašu će perilicu posuđa ionako stati više nego na cjediljku za posuđe, tako da u tren oka možete očistiti sudoper pun posuđa.

15. Napravite sami jastučiće za ribanje lonca s mrežastim vrećicama

Znate one mrežaste vrećice za proizvode koje dobijete kad kupite limun ili naranče? Ili puno krumpira? Pa, nemojte ih bacati! Umjesto toga, stavite staru spužvu u vrećicu, pričvrstite je patentnim zatvaračem i pričvrstite krajeve. Ta-da, imate odlično sredstvo za čišćenje.

16. Koristite mrežastu vrećicu za rublje … u perilici posuđa

Sljedeći put kad krenete upaliti perilicu posuđa, pokupite sve te male predmete - poklopce boca s vodom, poklopce za male posude za pohranu hrane itd. - i stavite ih u mrežastu vrećicu za pranje rublja. Torba sprječava da se mali i lomljivi predmeti izgube u sukobu, dok još uvijek dopušta vrućoj vodi i sapunu da učine svoju magiju.

17. Dodajte zdjelicu octa u svoju perilicu posuđa

Ako živite u području s tvrdom vodom, vjerojatno ste prilično frustrirani prljavim posuđem koje izlazi iz vaše perilice posuđa. Stavite zdjelu s desnom stranom prema gore u perilicu posuđa i ulijte malo octa. Uključite perilicu posuđa — ocat će vam pomoći u borbi protiv tvrde vode kako bi vaše posuđe bilo  besprijekorno.

18. Prokuhajte sodu bikarbonu i vodu u svom posuđu

Ova metoda za čišćenje vašeg emajliranog posuđa tako je jednostavna i tako učinkovita. Samo prokuhajte vodu, dodajte sodu bikarbonu i sve dobro promiješajte. Nakon nekoliko minuta kuhanja, drvenom kuhačom ostružite sve zapečene komadiće.

19. Očistite svoje srebro aluminijskom folijom

Evo što vam treba: staklena posuda za pečenje obložena aluminijskom folijom ili aluminijska posuda za pečenje, soda bikarbona, sol i kipuća voda. Reakcija poput znanstvenog projekta trebala bi odmah početi uklanjati mrlje, iako će jako potamnjele dijelove možda trebati namakati još malo.

20. Napokon se riješite dosadnih mrlja od kave

Imaju li vaše šalice za kavu tvrdokorne smeđe mrlje koje se ne daju očistiti? Isprobajte sodu bikarbonu: pospite malo na dno zamrljane šalice, dodajte tek toliko vode da dobijete pastu i izribajte. Nježna abrazija sode bikarbone riješit će vas mrlja u nekoliko minuta. Zatim jednostavno isperite i operite na uobičajeni način.

Kopirati
Drag cursor here to close