Bijela kuga

Zabrinjavajući podaci o smanjenju broja novorođenčadi

Lifestyle / Flash | 02. 03. 2016. u 12:08 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zabrinjavajući su podaci o broju novorođenčadi u Bugojnu, koji se drastično smanjio u odnosu na prijeratno razdoblje.

''1995. rođena je 891 beba, a dvije godine kasnije 693. U 2000. je zabilježeno 468 poroda, a u 2005. samo 283. U posljednje tri godine, u prosjeku se rađalo oko 200 beba. Prošle godine je u našem porodilištu obavljeno oko stotinu poroda'', kazala je Feni v.d. direktorica Opće bolnice Bugojno dr. Berka Begović.

Kompletno društvo bi se, dodaje, trebalo uključiti u kampanju preveniranja tzv. ''bijele kuge'', koja je pokrenuta radi povećanja nataliteta u BiH.

''Donošenje novog člana u porodicu ne znači automatski i novi socijalni slučaj, a jedino rješenje kojim bi se trudnicama i porodiljama vratila prava je uređenje krovnog zakona, i donošenje propisa po kojima će one imati jednak status, bez obzira u kojoj općini ili kantonu žive'', naglasila je.

Podsjetila je, također, da Porodilište u Bugojnu uspješno egzistira više od šezdeset godina, te da je od 2014. na popisu porodilišta kojima je Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu Federacije BiH (AKAZ) dodijelila akreditaciju ''Bolnica – Prijatelj beba''.

''Naše porodilište ne služi samo Bugojnu, već cijeloj gornjovrbaskoj regiji, koja broji negdje oko 100.000 stanovnika. Iako raspolažemo s desetak kreveta, veoma je važno što postoji, s obzirom da se najbliža porodilišta nalaze u Travniku i Novoj Biloj'', istakla je dr. Begović.

Kopirati
Drag cursor here to close