Crne na plažu

Zabranit će se solariji u Hercegovini?

Lifestyle / Flash | 20. 06. 2016. u 08:32 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Djevojke iz Hercegovine sve su češće pobornice trenda da prije odlaska na more 'pocrne' u solariju.

Nesvjesne koliko štete svojoj koži, djevojke mjesecima prije ljeta odlaze na dugotrajne tretmane sunčanja.

Trend nije zahvatio samo i Hercegovinu, nego i RS gdje su dermatolozi pokrenuli inicijativu da se uvede zabrana korištenja solarija osobama mlađima od 18 godina.

Prof. dr. sc. Dubravka Šimić, specijalistica dermatologije i venerologije, uža specijalistica dermatološke onkologije, iz Sveučilišne Kliničke bolnice Mostar s kojom smo razgovarali o štetnosti solarija je rekla kako je najteža posljedica dugotrajnog korištenja solarija tumor kože.

U razgovoru za naš portal prof. dr. sc. Dubravka Šimić rekla je kako će Hercegovačko dermatovenerološko društvo podržati uvođenje zabrane korištenja solarija na ovim prostorima.

Bljesak.info: Koliko je sunčanje u solariju štetno u odnosu na sunčanje na suncu?

Dr. Šimić: U dermatološkom liječenju izraz solarij je nepoznanica, razlog tomu su štetni učinci solarija na kožu, tako da se dermatolozi ne bave solarijem i ne odgovaraju na pitanja o solariju. Izuzetak činim jer je očito da većinu mladih ljudi ne zanima štetno djelovanje nego tamna koža koja je i dalje, nažalost trend.

Bljesak.info: Kakve posljedice po zdravlje ostavlja dugotrajno sunčanje u solariju?

Dr. Šimić: Najteža posljedica dugotrajnog korištenja solarija je tumor kože.

Bljesak.info: Postoje li slučajevi u kojima se kao posljedica korištenja solarija javljaju opekline?

Dr. Šimić: Cilj korištenja solarija je tamnjenje kože, korisnici solarija očekuju željenu boju čim prije, koriste ga duže od dozvoljenog što naravno dovodi do promjena ne samo u koži nego i u očima.

Bljesak.info: Što mislite o trendu da djevojke prije odlaska na plažu, najprije ''pocrne'' u solariju?

Dr. Šimić: Obzirom da sam medicinski obrazovana i znam učinke ove vrste svjetla na koži, ne vidim medicinsku opravdanost u ovom "trendu" i svojim najbližim nikad ne bih preporučila da slijede ovu vrstu "trenda" prije nego se informiraju do čega takav "trend" može dovesti. Razočarana sam čitajući postavljena pitanja slabom brigom naših sugrađanki i sugrađana o svom zdravlju, posebice zdravlju kože kao najvećeg i najznačajnijeg ljudskog organa.

Bljesak.info: U RS- žele zabraniti korištenje solarija osobama mlađim od 18 godina. Koliko je dobra ta ideja i smatrate li da bi je bilo potrebno uvesti na našim prostorima?

Dr. Šimić: Udruženje dermatologa Republike Srpske je pokrenulo inicijativu o zabrani korištenja solarija osobama koje nisu punoljetne i koje su još neupućene u održavanje zdravlja kože, jer se u većini zemalja EU ovaj zakon već primjenjuje. Ako kolege iz Republike Srpske budu tražile, Hercegovačko dermatovenerološko društvo rado će ih podržati kao što je i do sada podržavalo sve akcije koje su na dobrobit zdravlja, posebice zdravlja kože.

Kopirati
Drag cursor here to close