Obilne padavine i udari vjetra

Vrijeme se mijenja - Izdano narančasto upozorenje za Hercegovinu

Početak listopada bio je neobično suh i sunčan, no za kraj mjeseca se najavljuje olujno nevrijeme
Lifestyle / Flash | 26. 10. 2018. u 17:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je početak listopada bio izrazito suh, obilnije padavine očekuju se ovaj vikend u Hercegovini.

''Jaka kiša se prognozira u Hercegovini i jugozapadnom dijelu Bosne od sredine nedjelje 28. listopada do sredine ponedjeljka 29. listopada i od ranih jutarnjih sati u utorak 30 listopada do sredine dana. Prognozirana količina padavina je većinom između 40 i 80 litara po metru kvadratnom. U planinskim područjima i do 120 litara. jaki udari vjetra južnog smjera se očekuju od druge polovine dana u subotu 27 listopada, sve dos redine dana u utorak 30 listopada. Udari juga većinom između 45 i 65 km/h. U noći s ponedjeljka 29. listopada na utorak 30. listopada mogući su i olujni udari juga od 70 do 90 km/h'', navodi se na stranici FUCZ.

Federalni hidrometeorološki zavod za naredne dane je najavio nešto niže temperature i kišu.

Više oblačnosti se prognozira u Hercegovini, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne, u subotu.U većem dijelu Bosne sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U Hercegovini rijetko može pasti i malo kiše. Vjetar će puhati umjerene jačine, južnog smjera. U drugoj polovini dana očekuju se i jaki udari juga brzine 45 do 65 km/h. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 16 i 23°C, na sjeveru i sjeveroistoku zemlje do 26°C.

U nedjelju, 28. listopada prije podne oblačno vrijeme se prognozira u Hercegovini, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne. Od sredine dana i u ostalim područjima postupno naoblačenje. U drugoj polovini dana jača kiša se prognozira u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne. U većem dijelu zemlje lokalno se očekuju slabije padavine. U cijeloj zemlji vjetrovito. Jaki udari juga brzine od 45 do 65 km/h. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će uglavnom između 12 i 17°C. Najviša dnevna temperatura zraka u Hercegovini, zapadu i jugozapadu Bosne bit će između 14 i 18°C. U većem dijelu Bosne najviša dnevna temperatura zraka bit će između 18 i 23°C.

U ponedjeljak, 29. listopada jača kiša se očekuje u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne, gdje se prognozira između 40 i 80 litara kiše po metru kvadratnom. Lokalno može pasti i do 120 litara. U većem dijelu Bosne slaba kiša. Djelomično vedro će biti na cijelom sjeveru zemlje. Vjetar većinom umjerene jačine južnog smjera. Jako jugo na zapadu i jugozapadu Bosne. Očekivani su i jaki udari juga od 40 do 60 km/h. Olujnih udara juga do 70 km/h može biti na zapadu i jugozapadu Bosne. Krajem dana i tijekom noći na utorak prognozira se jačanje juga sa izglednim jakim olujnim čak i orkanskim udarima od 75 do 100 km/h. Najniža jutarnja temperatura zraka kretat će se uglavnom između 12 i 17°C. Najviša dnevna temperatura zraka u Hercegovini, zapadu i jugozapadu Bosne bit će između 13 i 18°C. U većem dijelu Bosne najviša dnevna temperatura zraka će biti između 16 i 23°C.

U utorak, 30. listopada prognozira se prelazak padavina sa zapada od ranih jutarnjih sati postupno prema istoku zemlje. Jača kiša se očekuje u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne, gdje se prognozira između 40 i 80 litara kiše po metru kvadratnom. Lokalno može pasti i do 120 litara. Prije podne očekuje se postupno razvedravanje od Krajine prema istoku zemlje u poslijepodnevnim satima. Vjetrovitoće biti u dijelu prijepodneva. U drugoj polovini dana očekuje se slabljenje juga. Temperatura zraka bit će uglavnom između 14 i 20°C.

Kopirati
Drag cursor here to close