Ali stižu promjene

Listopad u Hercegovini bio neobično suh

Iako u listopadu na području Hercegovine prosječno padne oko 200 litara kiše po metru kvadratnom, ovaj listopad suma je bila 8 litara. No stižu promjene
Lifestyle / Flash | 26. 10. 2018. u 17:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neobično je da Mostaru i Hercegovini u listopadu bude ovako malo oborina.

''Neobično da u listopadu bude toliko malo oborina, samo u prvoj dekadi mjeseca je palo negdje oko 8 litara po metru kvadratnom, a inače je to mjesec koji uslijed mediteranske klime ima obilje oborina. Tako da je ineače suma u Mostaru i ostalim mjestima u dolini Neretve oko 200 litara po metru kvadratnom. To je ogromna razlika, jedino što mogu reći sutra nailazi front sa zapada, pa do kraja mjeseca može biti još oborina, tako da će se suma vjerojatno povećati, ali u odnosu na onih 200 litara koje sam spomenuo to je jako malo'', rekao je za Bljesak.info meteorolog  Željko Majstorović.

Činjenica je, kaže, da je to posljedica klimatskih promjena koje čine svoje.

''Uslovi mediteranske klime su da su ljeti male sume oborina, a u hladnijim mjesecima u godini su velike, kao što bi trebalo biti u listopadu. Samo da spomenem 2001. je pao 31 litar po metru kvadratnom,  2006. godine je palo 24,8 litara po metru kvadratnom, tako da se u zadnje vrijeme događaju manje sume. Uslijed klimatskih promijena javljaju se ekstremi svih vrsta i kada je u pitanju temperatura i oborine i ovi ostali meteorološki parametri. Možemo reći  suša je prisutna već dva mjeseca u čitavoj BiH'', zaključio je Majstorović.

Što se tiče ostatka jeseni, Majstorović kaže da je naredni mjesec za klimatologe jesen a već početkom prosinca dolazi zima, a za studeni kaže da neće biti toliko 'studen'.

''Što se tiče sljedećeg mjeseca mogu reći da će biti toplije od višegodišnjeg prosjeka i s manje oborina od višegodišnjeg prosjeka. Dakle, mjesec u kome će biti više lijepih nego ružnih dana, ali oborina će ipak biti nešto više nego što je to u ovom mjesecu. To očekujemo u Dolini Neretve gdje je prisutna mediteranska klima. Što se zime tiče krajem narednog mjesecau Kairu zasijedaju meteorolozi s područja Mediterana i jugoistočne Europe i oni će donijeti tzv konsenzus prognozu za zimu. Zima je inače period kada je najteža prognoza i tek kada oni budu dali svoje ocjene onda ćemo mi to primijeniti i na naše područje, tako da za sada ne mogu ništa reći o prognozama za zimu'', kazao je Majstorović.

Kopirati
Drag cursor here to close