Tko bi rekao?

Vjerovali ili ne: Muškarci se plaše inteligentnih žena

Lifestyle / Flash | 21. 10. 2015. u 15:29 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rezultati najnovijeg istraživanja pokazali su da muškarce manje privlače žene koje su inteligentnije od njih, prenosi agencija Anadolija.

Istraživanje, objavljeno u znanstvenom magazinu ''Personality and Social Psychology Bulletin'', pokazalo je da muškarce privlači ideja o zabavljanju s inteligentnom ženom, ali im se isto to u realnom životu previše ne sviđa.

Istraživanje su proveli znanstvenici i istraživači sa Sveučilišta Buffalo, Sveučilišta California Lutheran i Sveučilišta u Teksasu.

U istraživanju je sudjelovalo 105 muškaraca koji su imali zadatak pročitati dva hipotetička scenarija. U prvom ih pripadnica suprotnog spola nadmašuje u tečaju iz matematike i engleskog jezika, dok u drugoj verziji ostvaruje slabije rezultate od ispitanika. Muškarci su zatim ove žene trebali zamisliti kao moguće partnerice.

Muškarci su žene koje su ostvarile bolje rezultate ocijenili kao poželjnije partnerice, i pokazali više zanimanja za njih nego za žene čiji su rezultati bili slabiji.

Međutim, kada su upitani bi li zaista izašli s takvom ženom, većina muškaraca je pokazala nezainteresiranost, ocijenivši potencijalnu partnericu manje atraktivnom i pokazujući manje želje za razmjenu kontakt informacija.

Znanstvenici smatraju da se uzrok ove pojave krije u "osjećanju potisnute muškosti u prisutnosti žena koje su inteligentnije od njih".

Kopirati
Drag cursor here to close