Posjekotine, krvarenje iz nosa...

Uz pomoć ove namirnice zaustavite teže krvarenje za 10 sekundi

Djeluje tako da izjednačava krvni tlak, stoga krv neće pod pritiskom tlaka šikljati iz porezotine i rane. Izjednačavanje tlaka dovest će do zgrušavanja krvi na mjestu rane.
Lifestyle / Flash | 07. 07. 2023. u 10:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zaradili ste dublju porezotinu i ne znate kako si pomoći do eventualnog odlaska liječniku?

Jače krvarenje se obično zaustavlja metodom pritiska – rana se pritisne uz pomoć zavoja od gaze, maramice ili ručnika.

No, ponekad pritisak samo smanji istjecanje krvi. Nasreću, postoji odličan kuhinjski sastojak za potpuno zaustavljanje krvarenja.

Radi se o kajenskom papru (lat. Capsicum frutescens), začinu koji se dobiva mljevenjem kajenske ili čili papričice te je izuzetno cijenjen zbog svojih ljekovitih svojstava.

Među ostalim, poznato je da kajenski papar čuva srce i krvne žile, ima snažna protuupalna svojstva te ublažava bolove. Njegov je aktivni sastojak kapsaicin, piše Alternativa za vas.

Odlična ideja je imati kajenski papar ne samo u kuhinjskom ormariću - kao neizostavni začin za vaša jela, nego i u kućnoj apoteci, jer se radi o pravom božjem daru i prirodnom lijeku.

Ovaj je začin posebnu slavu stekao i kao odlična pomoć kod srčanog udara – može ga zaustaviti u roku od 30 sekundi!

Još jedno od njegovih izvanrednih svojstava jest i moć da brzo zaustavi krvarenje.

Naime, stavite li malo kajenskog papra na porezotinu ili čak otvorenu ranu, krv će prestati teći u roku od jedne minute, najčešće već za desetak sekundi.

Kako djeluje kajenski papar

Pitate se kako kajenski papar može zaustaviti istjecanje krvi iz rane?

On, naime, djeluje tako da izjednačava krvni tlak, stoga krv neće pod pritiskom tlaka šikljati iz porezotine i rane. Izjednačavanje tlaka dovest će do zgrušavanja krvi na mjestu rane.

Kajenski papar možete primijeniti direktno na ranu ili porezotinu, a možete ga, naravno, i konzumirati s vodom.

Nanošenje kajenskog papra na ranu koja krvari

Ako ste se vi ili netko od vaših ukućana porezali ili zadobili ranu iz koje čak i jače teče krv, što je čest slučaj kod osoba koje piju lijekove za razrjeđivanje krvi, pospite ranu kajenskim paprom (prethodno je po potrebi malo očistite od eventualnih nečistoća).

Nakon što se krvarenje zaustavi, ranu malo isperite hladnom vodom, a zatim je tretirajte kao što biste rane i inače tretirali. Ako se radi o nečem ozbiljnijem, posjetite liječnika.

Krvarenje iz nosa

Ovaj se ljekoviti začin može primijeniti i u slučaju krvarenja iz nosa, čak i kod djece (ne iritira nosnice).

U tom slučaju, malo navlažite vateni štapić za uši, njegov vrh zarolajte u mljeveni kajenski papar pa nanesite malo unutar svake nosnice.

Nakon toga možete i lagano pritisnuti obje nosnice. Krvarenje će brzo stati.

Konzumacija kajenskog papra kao pomoć kod krvarenja

Dr. John Christopher, autor knjige ''School of Natural Healing'' otkriva kako konzumirati kajenski papar u slučaju krvarenja:

''Dodajte žličicu kajenskog papra u jako toplu vodu pa popijte. U roku od 10 sekundi krvarenje će stati. Bez obzira na to je li krvarenje unutarnje ili vanjsko, konzumacija žličice kajenskog papra s čašom jako tople vode brzo će zaustaviti krvarenje.''

Osim što će kajenski papar zaustaviti istjecanje krvi, zahvaljujući antibakterijskim svojstvima taj će začin spriječiti i pojavu infekcije na samoj rani.

Kajenski papar usto odlično stimulira cirkulaciju, izvrstan je za probavu te zaustavlja bolove u trbuhu, kao i grčeve i proljev.

Kopirati
Drag cursor here to close