Rezultati ankete

Usamljenost povećava rizik za smrt

Lifestyle / Flash | 18. 05. 2016. u 08:41 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usamljenost i smanjena pokretljivost može povećati rizik starijih osoba za smrt, a pozne godine i prekomjerna tjelesna masa nisu toliko rizični kako se dosad mislilo, prenose mediji.

Naime, istraživači s čikaškog sveučilišta utvrdili su da usamljenost, depresija i prijelom kosti koji utječe na pokretljivost mogu biti najbolji pokazatelji rizika za smrt u idućih pet godina.

Tako studija predlaže izmjenu sadašnjih mjerila utemeljenih na biomedicinskom modelu koji se u procjeni zdravstvenog stanja i rizika za smrt oslanja isključivo na kardiovaskularne bolesti, rak, dijabetes te povišeni krvni tlak i koncentraciju tzv. lošeg koleksterola.

Studija koju je objavila Američka znanstvena akademija temelji se na rezultatima ankete provedene na uzorku od 3.000 ljudi u dobi od 57 do 85 godina.

"Ovaj novi model obuhvaća i druge čimbenike potpuno nepoznate u sadašnjem zdravstvenom modelu i oko polovine osoba koje se po njemu smatraju zdrave, prepoznaje kao osobe s ozbiljnim teškoćama koje kod njih u idućih pet godina povećavaju rizik za smrt ili invalidnost", rekla je biopsihologinja Martha McClintock, glavna autorica studije.

Loše psihičko stanje koje pogađa svakog osmog starijeg Amerikanca, ima pogubne posljedice za koje se dosad nije znalo, ističu autori.

No pretilost i neke vrste raka nisu toliko rizične kod starijih osoba koje su fizički i psihički zdrave, pokazuje studija koja istodobno upozorava na važnost kretanja i aktivnog društvenog života.

Kopirati
Drag cursor here to close