Udari bure

Upozorenje zbog vjetra za nekoliko gradova u Hercegovini

"Poduzmite mjere opreza. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni obustaviti aktivnosti na otvorenom''.
Lifestyle / Flash | 07. 02. 2022. u 10:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog jakih udara vjetra na području istočne Hercegovine, jugoistočne, središnje i jugozapadne Bosne na snazi je narančasti, a u drugim dijelovima Hercegovine, te Krajine, sjeverozapadne i sjeveroistočne Bosne žuti meteoalarm iz istog razloga, javlja Anadolu Agency (AA).

Tako se na području regija Foča i Trebinje gdje je na snazi narančasti meteoalarm očekuje mjestimično pojačan vjetar s udarima od 17 do 22 metra u sekundi (61 do 80 kilometara na sat).

Narančasti meteoalarm na snazi je i u regijama Livno i Sarajevo gdje se očekuju udari vjetra između 50 i 70, lokalno do 80 kilometara na sat.

"Poduzmite mjere opreza. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni obustaviti aktivnosti na otvorenom. Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snabdijevanju električnom energijom su mogući", upozoravaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Žuti meteoalarm sa udarima vjetra između 40 i 60 kilometara na sat prognozira se za regije Mostar, Bihać i Tuzla.

"Budite svjesni krhotina koje nosi vjetar. Lokalne smetnje u aktivnostima na otvorenom su moguće uslijed krhotina koje nosi vjetar", upozorenje je FHMZ BiH.

Isto važi i za regiju Banja Luka gdje se prognozira mjestimično pojačan vjetar s udarima većim od 11metara u sekundi (40 kilometara na sat).

Kopirati
Drag cursor here to close