Prava žena

UN Women: Natječaj za medije o temi 'Rušimo stereotipe, ostvarujemo prava'

Lifestyle / Flash | 16. 05. 2016. u 12:31 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prateći ciljeve Svjetskog dana slobode medija i slaveći svibanj kao mjesec slobode medija, UN Women u BiH otvara natječaj za novinare i poziva ih da izvještavaju o pravima žena u skladu s ciljevima održivog razvoja, počevši od obrazovanja, okoliša i tržišta rada, do zakonodavstva, rodno zasnovanog nasilja i ekonomskog osnaživanja žena u BiH.

Natječaj je otvoren za članke i druge novinarske radove objavljene u medijima Bosne i Hercegovine u razdoblju od svibnja do listopada ove godine.

''Natječajem za medije UN Women želi prepoznati i nagraditi njihov angažman u promociji ljudskih prava žena u pogledu postizanja novog programa 2030. Autori kao i urednici mogu dostaviti članke ili druge novinarske radove koji ispunjavaju uvjete natječaja'', navodi UN Women u BiH.

Po jedna nagrada bit će dodijeljena za najbolji novinarski članak ili drugo novinarsko djelo u svakoj od pet kategorija (članak u tisku, članak na web portalu, televizijska priča, radio emisija, blog priča).

Rad mora zadovoljavati novinarski pristup predstavljanja činjenica i podataka u kontekstu rodne ravnopravnosti i ciljeva održivog razvoja, analitički pristup, stil pisanja za novine, web i blog/audio-vizualna prezentacija za radio i televiziju, a među kriterijima je i procjena pozitivnog učinka na publiku u smislu promoviranja teme.

Članak u tisku i na internet portalu mora biti originalan, a dužina najmanje 3600 znakova. Dostavljeni materijal može odgovarati rasponu od istraživačke priče do izvještaja ili opservacije. Televizijska priča mora biti informativna i trajati od 100 sekundi do 4 minute u obliku tv izvještaja. Radio emisija može trajati od 100 sekundi do 7 minuta, ovisno o karakteru emitiranog materijala. Blog priča mora biti originalna i njena dužina mora biti najmanje 3600 znakova. Dostavljeni novinarski rad mora biti dostupan na internetu.

''Dostavljena ostvarenja moraju biti odraz održivih ciljeva razvoja i rodne ravnopravnosti u kontekstu Bosne i Hercegovine, poštovati navedene zahtjeve i koristiti rodno osjetljiv jezik, a trebali bi bito objavljeni ili na bosanskom/hrvatskom/srpskom ili engleskom jeziku.

Prijava treba sadržavati podatke o autoru/ici i link za predani rad koji treba dostaviti na email adresu UN Women, [email protected], s naznakom "Za natječaj za medije". Rok za dostavu prijava je 1. studeni ove godine.

Najbolja ostvarenja u svakoj od kategorija bit će nagrađena tabletima, a UN Women će podržati dalju distribuciju radova među regionalnim i globalnim medijskim partnerima, kao i na web stranici UN Women.

''UN Women u BiH će poštovati prava autora/ica, ali zadržava pravo korištenja dostavljenih radova za promociju ideja i vrijednosti UN Women. Pri svakoj distribuciji dostavljenih radova, UN Women će naglasiti ime autora/ice'', ističe se.

Program održivog razvoja do 2030. godine usvojen je u rujnu 2015. godine, a u skladu s tim UN Women želi prikazati podatke, priče i druge publikacije koje pojašnjavaju utjecaj svakog od predloženih 17 ciljeva razvoja na žene, kao i na to kako žene i djevojčice mogu (i hoće) biti ključne u postizanju svakog od tih ciljeva.

Kopirati
Drag cursor here to close