Tsutomu Yamaguchi

Umro na današnji dan: Čovjek koji je preživio i Hirošimu i Nagasaki

Ponovno je preživio, premda je "Fat Man", nuklearna bomba bačena na Nagasaki, bila puno snažnija od one koja je Hirošimu pretvorila u prah...
Lifestyle / Flash | 04. 01. 2024. u 13:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan, 4. siječnja 2010., umro je Japanac Tsutomu Yamaguchi, jedini čovjek koji je prema službenim dokumentima preživio oba nuklearna napada na Japan – Hirošimu i Nagasaki.

Rođen je 16. ožujka 1916. godine, a tragičnog 6. kolovoza 1945. godine, dok je putovao javim prijevozom u Hirošimi, Yamaguchi je čuo zvuk avionskog motora. Nije se previše nervirao – ta bio je rat, a zrakoplovi su stalno presijecali nebo. Nažalost, bila je to nešto drugačija letjelica.

U trenutku kad je čovjek iskoračio iz tramvaja, američki bombarder "Enola Gay" na grad je ispustio nuklearnu bombu od trinaest kilotona urana.

Zastrašujući bljesak zaslijepio je Yamaguchija, a snaga detonacije odbacila ga je u zrak. Kad mu se pogled razbistrio, ugledao je kovitlac vatre i dima iznad zemlje. Imao je oblik gljive, ali one koja raste u najdubljim slojevima pakla.

Dvadesetdevetogodišnji mladić, zaposlenik kompanije "Mitsubishi", zadobio je opekotine na lijevoj strani tijela, a bubnjići su mu popucali. Bio je, međutim, živ – nalazio se koja tri kilometra od središta eksplozije.

U skloništu od zračnih napada, gdje je potražio zaklon, Yamaguchi je čitavu besanu noć bezuspješno pokušavao shvatiti čemu je to svjedočio.

Video: Hiroshima: Dropping The Bomb - Hiroshima - BBC

Iscrpljen ali sretan što je zadržao glavu na ramenima, sljedeće jutro se kroz ruševine probio do željezničke stanice. Sjeo je na vlak te se otputio kući, u 320 kilometara udaljeni rodni grad - grad po imenu Nagasaki!

Ondje, u bolnici, liječnici su sanirali njegove teške ozljede. Premda njegove ozljede nisu bile bezazlene, radišni čovjek zaključio je kako se sasvim solidno oporavio te se 9. kolovoza vratio na posao.

U trenutku kad je zapanjenim kolegama pričao o užasu koji je preživio u Hirošimi, bijeli bljesak ispunio je prostoriju.

Još jednom, Yamaguchi je poletio u zrak. Ponovno je preživio, premda je "Fat Man", nuklearna bomba bačena na Nagasaki, bila puno snažnija od one koja je Hirošimu pretvorila u prah – sadržavala je dvadeset pet kilotona plutonija.

Iako je, teško osakaćen, narednih nekoliko godina proveo u zavojima, borbeni duh nije mu dopuštao da se preda. 

Yamaguchi se oženio, dobio je dvije kćeri, a cijeli život su ga pratili zdravstveni problemi, od gubitka vida na desnom oku, katarakte pa sve do leukemije. Također, izgubio je kosu nakon eksplozija. Unatoč svemu, živio je sve do 93. godine. Umro je od raka želuca.

Supruga mu je preživjela eksploziju u Nagasakiju te je umrla u 88. godini od raka bubrega. Dvije kćeri su imale velikih problema sa zdravljem…

Iako je Yamaguchi jedini čovjek koji je, prema službenim zapisima, preživio oba nuklearna napada na Japan, u stvarnosti, bilo je još onih kojima je to pošlo za rukom.

"Niju hibakusha" japanski je izraz za one koji su preživjeli eksplozije obje atomske bombe. Termin se može prevesti kao "ljudi koji nisu oštećeni eksplozijom". (Izvor: Povijest.hr)

Video: Atomic bombing of Nagasaki - BBC

 

Kopirati
Drag cursor here to close