Konferencija u Neumu

Uloga mjesnih zajednica u fokusu: Razmjena iskustva iz BiH, regiona i šire

Konferenciju je organizirao projekat „Jačanje uloge lokalnih zajednica u BiH“ (Projekat MZ), koji zajednički financiraju Vlada Švicarske i Švedska, a provodi Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH.
Lifestyle / Flash | 28. 10. 2022. u 12:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom konferencije održane u Neumu 26. i 27. listopada 2022. godine, predstavnici mjesnih zajednica (MZ) i jedinica lokalne samouprava iz Bosne i Hercegovine (BiH), regije, Švicarske i Švedske razmijenili su iskustva o ulozi, funkcijama i uslugama koje pružaju lokalne zajednice svojim građanima. Konferencija je okupila oko 250 ljudi, uključujući predstavnike 41 općine i grada u BiH.

Jake mjesne zajednice doprinose poboljšanju kvaliteta života

Konferenciju je organizirao projekat „Jačanje uloge lokalnih zajednica u BiH“ (Projekat MZ), koji zajednički financiraju Vlada Švicarske i Švedska, a provodi Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH. Švicarska i Švedska su duboko posvećene demokratskom razvoju na svim razinama društva i njihovi predstavnici su istaknuli da mjesne zajednice igraju važnu ulogu u uključivanju građana u proces donošenje odluka na lokalnoj razini.

Predstavnica UNDP-a je naglasila da MZ projekat doprinosi odgovarajućim i inkluzivnijim uslugama za građane, čineći rad lokalnih samouprava efikasnijim. Jake mjesne zajednice doprinose poboljšanju kvaliteta života građana i povećanju sudjelovanja građana u procesima donošenja odluka na lokalnoj razini.

Projekat MZ je započeo 2016. godine kao inicijativa za oživljavanje mjesnih zajednica kao mehanizma za premošćivanje jaza između lokalnih zajednica i jedinica lokalne samouprave i poboljšanje kvaliteta života građana BiH. U tijeku je realizacija druge od tri planirane faze Projekta, koja je počela u ožujku 2020. godine, a završetak tekuće faze očekuje se u ožujku 2024. godine.

Foto:PR / Konferencija u Neumu pod nazivom Jačanje uloge lokalnih zajednica u BiH

Impresivni rezultati od 2016. godine

Kroz sudjelovanje građana u procesima donošenja odluka vezanih za lokalne prioritete, postignuti su neki impresivni rezultati od 2016. godine uključujući, ali ne ograničavajući se na:

23 tisuće ljudi sudjelovalo je na forumima građana koji su odlučivali o svojim prioritetima lokalnog razvoja. Realiziran je ukupno 61 prioritetni projekat asfaltiranja, što je rezultiralo 17 kilometara novih ili renoviranih lokalnih puteva. Rekonstruirano je 50 dječjih igrališta. Zamijenjeno je i modernizirano 98 kilometara javne rasvjete. Ukupno je renoviran ili izgrađen 31 sportski objekt za 123.374 korisnika.

Nova vizija razvoja mjesnih zajednica nastala je kao rezultat konzultativnog procesa u kojem je sudjelovalo više od 2.500 ljudi. Funkcije MZ prilagođene su novom razvojnom vizijom u 41 općini i gradu kroz konzultativne procese u kojima je sudjelovalo oko 2.900 ljudi, od kojih su 40 posto bile žene.

Tijekom konferencije razgovaralo se o nizu tema među kojima su status i uloga jedinica lokalnih samouprava kroz regulatorni okvir, uključivanje mjesnih zajednica u procese planiranja lokalne samouprave, način financiranja mjesnih zajednica i njihovi prioriteti, te privlačenje EU fondova za financiranje prioriteta lokalnih zajednica.

Kopirati
Drag cursor here to close