Uporne, otporne i prekrasne

Ukrasne biljke koje će preživjeti jesen i zimu

Neke su sobe izložene propuhu, druge su previše zagrijane, zrak je uglavnom suh, a tu su i sobe koje su manje izložene direktnoj sunčevoj svjetlosti.
Lifestyle / Flash | 06. 11. 2020. u 11:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom jesenskih i zimskih mjeseci mnogi domovi postaju negostoljubiva okruženja za biljke. Neke su sobe izložene propuhu, druge su previše zagrijane, zrak je uglavnom suh, a tu su i sobe koje su manje izložene direktnoj sunčevoj svjetlosti.

U potrazi za izdržljivim biljkama koje mogu preživjeti sve te uvjete, donosimo vam popis biljaka uz koje ćete uvijek imati svježe zelenilo u kojem možete uživati i usred zime.

1. U slabo osvijetljenim sobama: Zamioculcas zamiifolia
Zamioculcas zamiifolia često je na vrhu popisa biljaka koje će ''najvjerojatnije preživjeti'', što je čini savršenim izborom ukrasne biljke za bilo koje doba godine. Ovu popularnu biljku posebnom čini njezina izvanredna sposobnost da se uspješno razvija u prostoru s minimalnim svjetlom, piše Zadovoljna.hr.

Može preživjeti u svjetlijim područjima, a sposobna je i uspješno se prilagoditi mraku tijekom zimskih mjeseci. Dakle, ključno je držati je na slabom osvijetljenju i ne zalijevati je često jer voli suho tlo.

2. U slabo osvijetljenim sobama: Paprat
Mnoge vrste paprati ne trebaju puno svjetla. Međutim, iako mogu tolerirati niske razine svjetlosti, zahtijevaju visoku vlažnost i često zalijevanje. Paprat je prilično osjetljiva na svjetlo, pa je stavite na mjesto gdje nije izravno sunčevo svjetlo, barem dio dana.

3. U slabo osvjetljenim sobama: Kineski kozlac (Aglaonema)
Difenbahija ima lijepe, bujne i velike listove. Može rasti u slabo osvijetljenim sobama, međutim pazite da je ne zalijevate previše. Isto tako, ako soba ne prima puno prirodnog svjetla, to možete nadomjestiti umjetnim svjetlom, odnosno postavljanjem difenbahije u blizini lampe.

4. U sobi izloženoj propuhu: Klivija
Ako imate sobu koja je hladna i nije izložena sunčevu svjetlu, klivija može biti idealan izbor. Ova izdržljiva biljka zapravo voli razdoblje hladnijeg vremena koje će omogućiti fantastično pupanje cvjetova, obično u narančastoj ili ponekad zlatnožutoj boji.

Ne samo da će ova prekrasna biljka procvjetati, čak i u sobi izloženoj propuhu, jarke će boje uljepšati hladan prostor. Dodatni je bonus što klivija voli suho tlo, tako da je nećete morati zalijevati svaki dan.

Kopirati
Drag cursor here to close