Orlova stina

Tomislavgrad: Počela s radom Planinarska škola

U Tomislavgradu počela s radom Planinarska škola
Lifestyle / Flash | 07. 04. 2018. u 15:21 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Ilustracija

Planinarsko društvo Orlova stina iz Tomislavgrada organiziralo je u petak početak prve Opće planinarske škole na ovim prostorima koja omogućuje polaznicima da steknu znanja i vještine potrebne za uspješno i sigurno planinarenje. 

Na prvom od ukupno pet ciklusa, koliko su organizatori predvodili za izobrazbu planinara, predavači Planinarske škole u Tomislavgradu održali su predavanja na teme koje su obuhvaćale uvod u planinarsku školu, pripreme za odlazak u planinsku, planinarska oprema, prehrana i higijena u planini.

Prvi od pet predviđenih  izleta u prirodu predviđen je u nedjelju, 8. travnja stazom Via Dinarica počevši iz tomislavgradskog naselja Omolja na obližnju planinu zvanom Orlov kuk.

Kako je za Fenu kazao predsjednik Planinarskog društva Orlova stina Ante Vukadin, ova škola osnovni je oblik obrazovanja planinara gdje polaznici stječu znanja o kretanju i boravku u planini, opasnosti u planini te se upoznaju s tehničkom opremom i prvoj pomoći.

Po njegovim riječima, završena planinarska škola uvjet je za upis u škole i tečajeve iz planinarskih specijalnosti (alpinističke, športsko-penjačke, speleološke, vodičke). 

-Planinarska škola namijenjena je svima koji žele početi planinariti, a nemaju previše znanja i iskustva, ali i planinarima s iskustvom koji žele proširiti svoje znanje i vještine - kazao je Vukadin.

Inače, predavači u školi su iskusni planinari i gorski spašavatelji te stručnjaci iz područja speleologije, alpinizma, meteorologije i orijentacije,  a teme  koje se obrađuju u školi su propisane pravilnikom Planinarskog saveza Herceg Bosne o osposobljavanju planinarskih kadrova.

Kopirati
Drag cursor here to close