Prenamjenjena

U Beču se obilježava Dan park(ing)a

U mnogim bečkim urbanim cjelinama, takozvanim Grätzln oazama, odvijat će se razne aktivnosti i događaji, a Bečlije mogu sudjelovati na mnogobrojnim radionicama, družiti se, zabavljati ili čak zajedno kuhati.
Lifestyle / Flash | 15. 09. 2022. u 12:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Beču i drugim gradovima širom svijeta se ovog petka, 16. rujna, obilježava Dan park(ing)a odnosno Park(ing) day 2022. Park(ing) day je globalni i javni projekat u kojem ljudi širom svijeta privremeno prenamjenjuju parking mjesta i pretvaraju ih u javne parkove i društvene prostore. U mnogim bečkim urbanim cjelinama, takozvanim Grätzln oazama, odvijat će se razne aktivnosti i događaji, a Bečlije mogu sudjelovati na mnogobrojnim radionicama, družiti se, zabavljati ili čak zajedno kuhati.

Grätzln predstavljaju dio stambenih četvrti i najmanje su urbane cjeline u Beču. One sve više postaju prave gradske oaze za druženje komšija i primjer su kreativnog oblikovanja javnog prostora. Upravo na Dan Park(ing)a se stanovnicima bečkih kvartova nudi veliki broj primjera za kreativno korištenje javnog prostora. Jedan od najboljih primjera su bečki parketi odnosno ozelenjena mjesta na pločnicima koja stanarima obližnjih zgrada pružaju mogućnosti za odmor i druženje. Grad Beč svake godine podržava inicijative kojima se potiče ovakvo uređenje javnog prostora i na taj način uljepšava život u gradskim četvrtima. U 2022. godini je u sklopu akcionog programa podržano uređenje ukupno 114 gradskih oaza.

Foto:PR / U Beču se obilježava Dan park(ing)a

"Grätzln oaze kao mjesta okupljanja neizostavni su dio gradskog pejzaža. Za Dan park(ing)a napravljen je kreativni program koji nudi brojne mogućnosti kako bi se građani upoznali s inicijativama u Grätzln oazama", rekao je Jürgen Czernohorszky, član gradske vlade za klimu, životnu sredinu i demokraciju.

Dan park(inga) se u svijetu obilježava od 2005. godine, a po prvi put se organizirao u San Franciscu. U posljednjih nekoliko godina prerastao je u pravi međunarodni pokret te se obilježava u više od 160 gradova.

Kopirati
Drag cursor here to close