Toplinski val

Rekordnih 49.5°C u Turskoj

Lifestyle / Flash | 16. 08. 2023. u 14:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Expat Guide Turkey / Toplinski val

Turska je izvijestila o rekordnoj temperaturi od 49.5 Celzijevih stupnjeva zabilježenoj jučer u središnjoj anatolskoj pokrajini Eskişehir, a stručnjaci upozoravaju da će se trend toplinskih valova u mediteranskom bazenu zadržati do 2040-ih.

Rekordna temperatura evidentirana je u središnjoj anatolskoj pokrajini Eskişehir, napisao je u utorak navečer ministar okoliša Mehmet Özhaseki na platformi društvenih medija X, nekadašnjem Twitteru.

Prethodni rekord iznosio je 49.1 stupanj Celzija i izmjeren je 2021. godine, dodao je Özhaseki.

Nacionalna meteorološka služba u srijedu je upozorila da će toplinski val i dalje premašivati uobičajene sezonske temperature i za 11 stupnjeva. Glavni razlog toplinskih rekorda su klimatske promjene, smatra Barış Önol, profesor meteorologije na Tehničkom sveučilištu u Istanbulu, prenosi Hina. 

Premda vremenski fenomen El Niño donosi i temperaturne rekorde, toplinski valovi su sve češći i traju dulje, rekao je Önol u telefonskom razgovoru za dpa. "Turska će biti puno izloženija visokim temperaturama u sljedećih 30 do 40 godina, kao i ostatak mediteranske regije", upozorio je.

Vrhunac turističke sezone u zemljama Sredozemlja će se od 2040. godine pomaknuti na rujan i listopad, predviđa Önol. Za regiju će također biti ključno upravljanje vodama i vodnim resursima, smatra Önol te predviđa sušu u ljetnim mjesecima u godinama koje dolaze.

Turska uvelike ovisi o fosilnim gorivima. Prema službenim podacima tijekom 2022. godine iz ugljena je proizvedeno oko 34.6 posto električne energije, a iz prirodnog plina 22.2 posto. Özhaseki podsjeća da je cilj zemlje dosegnuti nultu stopu do 2053.

Kopirati
Drag cursor here to close