Gotovo nemoguće

Bez klimatskih promjena ne bi bilo ni valova vrućine u srpnju

Intenzivna vrućina je ostavila traga na zdravlje ljudi, ali i na hranu, infrastrukturu i životinjski svijet.
Lifestyle / Flash | 25. 07. 2023. u 08:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekstremna vrućina ovog ljeta u SAD-u i južnoj Europi bi bila "gotovo nemoguća" bez klimatskih promjena, pokazuju podaci analize znanstvenika koji proučavaju utjecaj klimatskih promjena na ekstremne vremenske uvjete, piše Bloomberg Adria.

Međunarodni znanstveni projekt "World Weather Attribution" je utvrdio da je vrhunac vrućine ovog srpnja - sa temperaturama preko 45°C u Meksiku i zapadnom dijelu SAD-a, južnoj Evropi i nizijama Kine - postao izrazito vjerovatan i ozbiljniji zbog klimatskih promjena izazvanih ljudskim djelovanjem. U Europi i Sjevernoj Americi, valovi vrućine bi bili gotovo nemogući, dok je kineska vrućina postala 50 puta vjerovatnija zbog klimatskih promjena.

Intenzivna vrućina

"Ranije su se ovi događaji događali izuzetno rijetko. Bilo bi ogromna sreća ili praktično nemoguće da se dese istovremeno", rekla je koautorica izvještaja, Friederike Otto, viša predavačica na fakultetu za klimatske promjene i zaštitu okoline u Imperial College London.

Povratak ciklusa El Niña, koji zagrijava ekvatorijalni Pacifik, igra važnu ulogu u nedavnom zagrijavanju. Međutim, izvještaj dokazuje da se toplina ne može jednostavno pripisati samo El Niñu.

Intenzivna vrućina je ostavila traga na zdravlje ljudi, ali i na hranu, infrastrukturu i životinjski svijet. Srpanjska vrućina je povezana sa stotinama smrtnih slučajeva, uključujući 211 slučaj u Meksiku. Potražnja za energijom za hlađenje i klimatizaciju također je porasla, a uticaj je imao i na usjeve, uključujući maslinovo ulje u Španiji i pamuk u Kini.

"World Weather Attribution" specijaliziran je za analize u gotovo stvarnom vremenu koja povezuje globalno zagrijavanje s epizodama ekstremnog vremena. Za znanstvenike je lakše proučavati valove vrućine od ciklona, suša ili požara, koji uključuju dodatno složene dinamike. U prethodnim analizama, grupa je otkrila da je val vrućine u Velikoj Britaniji 2022. godine bio najmanje 10 puta vjerovatniji zbog zagađenja stakleničkim plinova koji uzrokuju klimatske promjene, a vrućina prošlog proljeća u Indiji i Pakistanu 30 puta vjerovatnija.

Svakih 15 godina

Novi nalazi su u skladu s prethodnim projekcijama klimatskih znanstvenika i pokazuju da ekstremne vrućine više ne bi trebale biti smatrane neobičnim ili značajnim događajima, rekli su autori. Ovakav nivo vrućine sada se očekuje svakih 15 godina u SAD-u i Meksiku, svakih deset godina u južnoj Europi i jednom u svakih pet godina u Kini.

Istraživanje, koje još nije prošlo recenziju stručnjaka, ali primjenjuje metode koje su bile recenzirane u drugim studijama koje mjere utjecaj klimatskih promjena na vremenske događaje, također je utvrdilo da bi ove ljetne vrućine bile znatno blaže bez klimatskih promjena. Temperature bi bile niže za 2,5°C u južnoj Europi, 2°C u Sjevernoj Americi i 1°C u Kini. Autori su naveli da se očekuje da će takva ekstremna vrućina biti prisutna svake dvije do pet godina u ovim regijama ako globalno zagrijavanje dostigne 2°C iznad preindustrijskih nivoa.

"Dok god nastavljamo koristiti fosilna goriva, vidjet ćemo sve više ovakvih ekstrema", rekla je Otto. "Najvažnije je što ovakvo vrijeme ubija ljude, posebno one najosjetljivije, nanoseći štetu i uništavajući njihove živote i izvore prihod'', prenosi Bloomberg Adria.

Kopirati
Drag cursor here to close