Proširi glasinu

Tračanje je dobro

Stav da je dobra trač partija upravo to - dobra - lako ćemo se dati uvjeriti, a teorija da nas vode niske strasti dok komentiramo tuđe živote upravo odlazi u vjetar
Lifestyle / Flash | 02. 04. 2022. u 19:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

Prema nizozemskim znanstvenicima, i pozitivni i negativni tračevi o drugima mogu pojačati našu vlastitu samorefleksiju i samoprocjenu. To nas tjera da se osjećamo bolje u vezi sa sobom, a i da budemo konkurentniji.

Međutim, prije nego što započnemo sa zabavom, moramo imati na umu da su znanstvenici rekli da se priče koje odlučimo podijeliti o drugima apsolutno moraju tretirati s „kritičkim stavom“. Drugim riječima, bez obzira na zabavne tračeve, oni ipak mogu biti vrlo štetni. Dakle, u biti, ogovaraj odgovorno.

Istraživanje je također pokazalo da su muškarci službeno nadmašili žene kada su u pitanju najveći tračeri i tračerice. Oni također, kako je istraživanje pokazalo, ne mogu čuvati tajnu gotovo ni pod cijenu života, piše miss7.

Muškarci se brže izbrbljaju od žena

Istraživanje u kojem je sudjelovalo 2000 Britanaca pokazalo je da žene mogu čuvati tajnu do tri i pol sata prije nego što je prenesu dalje, ako je ikada prenesu. Frajeri će je, s druge strane, izbrbljati za manje od tri sata, a 1 od 10 muškarčina kaže da će odati tajnu za manje od 10 minuta. Ipak, unatoč tome, 92 posto muškaraca misli da su izvrsni u čuvanju tajni. Ha, ha!

Voditeljica istraživanja, profesorica Elena Martinescu, kaže da ne možemo eliminirati tračeve, pa nema smisla pokušavati, napominjući kako bismo umjesto toga trebali „prihvatiti tračeve kao prirodan dio svog života i prihvatiti ih s kritičkim stavom o posljedicama koje mogu imati na nas i na druge.“ 

Kada i kako je tračanje dobro?

Da rezimiramo: ogovaranje je zabavno i čini da se osjećamo bolje u svojoj koži. Može dovesti do neugodnih situacija, pa čak i uzrokovati bol ako nismo pažljivi i svjesni moguće štete koju može uzrokovati. Neće izliječiti rak, pomoći nam da živimo dulje, pa čak ni stati na kraj gladi u svijetu, ali u odgovornim dozama možemo postati bolji, jer smo prisiljeni napraviti duboko samopreispitivanje. Savršeno!

Možemo se rugati jedni drugima s ljudima koje volimo, a ujedno učimo lekciju. Ogovaranje može biti dobro za dušu ako se radi kako treba.

Dakle, sljedeći put kada ti mama ili šef budu držali predavanja o tvojoj preokupaciji s ogovaranjem, pokaži im ovo istraživanje. Onda će i oni osjetiti slobodu u spoznaji da tračanje i nije toliko strašna stvar.

Kopirati
Drag cursor here to close