Stil života koji nije za svakog

Tko su, što rade i kamo idu digitalni nomadi?

Grafički dizajneri, autori sadržaja, video montažeri, učitelji engleskog jezika, turistički blogeri, programeri, gurui e-trgovina - bilo koja zamisliva profesija koja se može obavljati putem laptopa i jake internetske veze može postati udaljena...
Lifestyle / Flash | 16. 04. 2021. u 22:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proteklo se vrijeme puno priča o digitalnim nomadima. Tko su oni, što rade i kako su došli do poslova iz snova, otkrivamo vam u nastavku, ne bi li vas potaknuli da i sami razmislite o svojim granicama te se zaputite u avanturu života.

Biti nomad nije lako, pa čak ni digitalni ;), no s čak 34 posto zaposlenika koji rade od kuće (u današnje vrijeme ovaj postotak je i mnogo viši) 4-5 dana u tjednu izvan ureda, digitalni nomadski način života mogao bi biti uzbudljiva mogućnost, ako se želite osloboditi tipičnog „9 do 5“ stila života.

Grafički dizajneri, autori sadržaja, video montažeri, učitelji engleskog jezika, turistički blogeri, programeri, gurui e-trgovina - bilo koja zamisliva profesija koja se može obavljati putem laptopa i jake internetske veze može postati udaljena.

Više prednosti nego mana

Jedna od glavnih prednosti digitalnog nomadstva je sloboda koju imate. Bilo da govorimo o poslu ili slobodnom vremenu. Sami ćete krojiti svoje radno vrijeme i obaveze, a samim time i slobodne aktivnosti.

Kad se posljednji put proveli slobodno jutro, otišli van na doručak i tek popodne odradili potreban posao? Prednosti za zaposlenike su jasne. Zašto uzeti godišnji odmor da biste konačno putovali u Aziju? Sve dok hotel ima stabilnu internetsku vezu, baza podataka može se jednako lako ažurirati uz bazen. Na e-poštu kupaca može se odgovoriti na plaži, a koordinacija s kolegama može se bez problema dogovoriti putem Skypea.

Mnogi digitalni nomadi kao prednost navode i veću produktivnost kao i motivaciju za radom. Nema vremena za gubljenje kad gotovo svakodnevno putujete u prekrasna mjesta. Istraživanje novog okruženja motivirat će vas da što prije obavite posao. Avantura može biti jedna od najboljih vrsta motivacije. Uz to kada zgnječite naizgled nepovezane koncepte postati ćete kreativni i lakše ćete doći do nove ideje, pogotovo ako je vaše područje rada digitalni marketing ili dizajn kao što je to slučaj kod velikog broja nomada.

Ekipa portala punkufer.hr o svemu je popričala s Natalie Handley koja je klasičan način života odlučila zamijeniti za nomadski: „Stupanje u život digitalnog nomada transformiralo me na najbolje načine! Tako sam zahvalna dok ovo pišem iz prelijepe Gran Canarije. Pobjegla sam od europske zime na svakodnevno ljeto. Ali nije uvijek bilo tako ... prije sam bila zarobljena u tipičnom radnom vremenu od 9 do 5, gdje sam bila vezan lancima za svoj stol. Znala sam da postoji taj prekrasni svijet i mrzila sam putovanja samo 10-15 dana u godini. Odlučila sam napraviti promjenu tijekom pandemije i pokrenuti vlastiti internetski posao, a danas se bavim affiliate marketingom i radim kao distributer proizvoda s visokom cijenom koji promiču bolje zdravlje i globalnu održivost. Sve je počelo kao veoma spontano, ali u posljednjih godinu dana prešla sam iz zaposlenika u poduzetnika s punim radnim vremenom i sada uistinu živim slobodnim životom. Većinu svog posla vodim s Instagrama, tako da imam luksuz raditi s plaže (ili bilo gdje pronađem WiFi). Uz moj posao, imam i program mentorstva za druge koji žele učiniti isto. Surađujem s ambicioznim poduzetnicima i pružam im jednostavnu detaljnu formulu i dokazani sustav obuke koji im daje alate potrebne za preuzimanje kontrole nad provođenjem dana onako kako oni to zaista žele ne bi li sinkronizirali slobodno vrijeme, lokaciju na kojoj se nalaze i financijsku slobodu.“

Biti digitalni nomad u Hrvatskoj⠀

S druge strane, ne morate posegnuti do Balija ili Tenerifa da bi se mogli nazvati digitalnim nomadom. Jedan od najpoznatijih hrvatskih digitalnih nomada Tomislav Pancirov dobar je primjer kako možete živjeti nomadski život unutar Hrvatske.

„Digitalno nomadstvo omogućilo mi je slobodu kakvu prije nikada nisam mogao iskusiti. Iako sam trenutno pretežito u Hrvatskoj, sama činjenica da ne znam gdje ću točno biti za tjedan ili mjesec dana mi stvara osjećaj neovisnosti. Dok ovo pišem sam u Rijeci, sutra krećem za Zadar, iduće destinacije u planu su Hvar i Dubrovnik, a Zagreb je uvijek tu među putovanjima. Moj posao se razvijao kako sam se i ja razvijao, a slobodu bez ograničenja primjenjujem i u tom pogledu. Fokus mi je trenutno na stvaranju sadržaja, savjetovanju o digitalnim komunikacijama i brendiranju te edukacijama.

Super mi je što sam se kroz posao, svojim osobnim brandom, prikazao u potpunosti autentično pa tako jedan dan mogu raditi strategiju za neku korporaciju, a drugi dan snimati zabavne Tik Tokove ili YouTube video za klijenta. Dok sam radio u agencijama, korporacijama i startupima posao me ispunjavao do određenog trenutka, a onda bi motivacija padala do točke da sam mijenjao posao. Nakon više odličnih pozicija shvatio sam da nije do poslodavca, nego do mene te da se sam moram pobrinuti za svoju sreću jer i dalje volim posao koji radim, ali ne volim način na koji se radi.

„Iako nije nužno vezano uz nomadstvo, sloboda miče i ograničenja koja imamo dok se nalazimo u tom arhaičnom fiksnom uredu. Kada nemamo norme i okvire u koje nas netko pokušava smjestiti nemamo ni oprez koji često rezultira osrednjim radom. Ali ovaj stil života nije za svakoga, morate stvarno željeti tako živjeti punim plućima. Lifestyle poduzetništvo se i bazira na toj slobodi biranja što radite, s kim radite, na koji način radite, gdje radite i kada radite. Ukratko – primaran je vaš stil života, a ne vaš posao, ali čvrsto vjerujem da je to jedini održivi način poslovanja iz kojeg proizlaze najbolja poslovna rješenja.“ objašnjava Tomislav.

Hrvatska je jedna od prvih članica Europske unije koja je regulirala jednogodišnji privremeni boravak za digitalne nomade

Čak je i Hrvatska turistička zajednica pokrenula je novu promotivnu kampanju „Croatia, your new office!“ s ciljem pozicioniranja Hrvatske kao atraktivne i dobro pripremljene destinacije za digitalne nomade.

Ipak, Hrvatska je po mnogima raj za život, posebice za one koji dolaze iz zemalja s višim standardom. Ovdje je jeftinije, a o okruženju ne moramo pretjerano puno govoriti.

 

Kopirati
Drag cursor here to close