Party Like A Russian

Tko su današnji ruski oligarsi i postoje li zaista?

90-ih godina, tijekom privatizacije državnog vlasništva, ruski oligarsi su cvjetali i bili duboko umiješani u politiku.
Lifestyle / Flash | 05. 03. 2022. u 20:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

Dok Sjedinjene Države uvode sankcije protiv takozvanih ruskih oligarha, mnogi u Moskvi se pitaju postoje li takvi ljudi zaista. Kao da je nastao nesporazum i Rusija i Zapad različito tumače riječ "oligarhija".

Ruskog oligarha na Zapadu zamišljaju kao lika iz pjesme Robbieja Williamsa "Zabavljati se kao Rus" (Party Like A Russian), kao čovjeka velikog utjecaja i sumnjive reputacije koji je u stanju kupiti sve što želi. Međutim, realnost je nešto drugačija.

Glasnogovornik predsjednika Rusije Vladimira Putina Dmitrij Peskov je 5. ožujka 2018., odgovarajući na pitanje o novim sankcijama koje uvode Sjedinjene Države, rekao: "Smatramo da je izraz 'ruski oligarsi' neprikladan. U Rusiji nema oligarha, a vrijeme kada ih je bilo je odavno prošlo."

Više od bogataša

Ne treba zaboraviti na pravo značenje pojma "oligarhija". To je vladavina manjine, vrsta vlasti u kojoj je većina političke moći u rukama malog, najbogatijeg dijela stanovništva, prenosi russia beyond.

Profesorica Marija Golovanjivskaja, ruska stručnjakinja u području odnosa vlasti i biznisa, podsjeća da oligarh nije samo bogati čovjek "kojem je dovoljan lijep život s jahtama, dijamantima i ljubavnicama. Oligarh želi sudjelovati u političkom životu zemlje".

Boris Berezovski

Zlatno doba ruske oligarhije

90-ih godina, tijekom privatizacije državnog vlasništva, ruski oligarsi su cvjetali i bili duboko umiješani u politiku. Jedan od njih je bio Boris Berezovski, čovjek koji je stvorio grupu sedmorice (pravih ili takozvanih) bankara, koji su kontrolirali preko 50 posto ruske ekonomije, podsjeća Kommersant, i utjecali na najvažnije političke odluke. Pored Berezovskog (izvršio samoubojstvo 2013.) među izabranima je bio i Mihail Hodarkovski (osuđen na kaznu zatvora 2003, oslobođen 2014.).

"Berezovski, kao i neki drugi biznismeni, vjerovao je da je Jeljcin uspio 1996. zahvaljujući njemu, njegovoj pomoći, i da su vlasti sada morale platiti za to", pisao je u memoarima Pjotr Aven, ruski biznismen i jedan od "bankara" koji je surađivao s Berezovskim. Međutim, biznis je imao daleko manji utjecaj na političke odluke nego se smatralo, dodaje Aven.

Oligarhija naših dana?

Ranih 2000-ih pravi oligarsi su protjerani s dvorane na kojoj se donose odluke i kada danas dužnosnici kažu da oligarha u Rusiji nema, misle na biznismene koji utječu na politiku.

To se i može očekivati od vlasti, kaže Dmitrij Drize, politički komentator lista Kommersant. "Protjerivanje oligarha iz ruske politike se smatra jednim od glavnih postignuća u novom stoljeću", kaže on. Ali termin nije nestao, i sami Rusi će o svakom bogatašu koji je blizak vlastima reći da je oligarh, dodaje Drize.

"Naše tvrtke rade na specifičan način", nastavlja on. "Vlasti ne žele ovise o biznismenima, ali nemaju ništa protiv toga da biznis ovisi o vlasti.

Tako dolazimo i do odgovora na glavno pitanje: Postoje li u Rusiji oligarsi? Kada dužnosnici tvrde da ih nema, ne kažu da ne postoje bogati i utjecajni ljudi, već samo to da nema biznismena koji kontroliraju političko vodstvo zemlje.

I, ako uzmemo u obzir da takozvani oligarsi ne utječu na politiku, ostaje im samo da se "zabavljaju kao Rusi". Bar dok nitko ne pita odakle im novac.

Kopirati
Drag cursor here to close