Hladan tuš

Sve zdravstvene prednosti tuširanja hladnom vodom

Lifestyle / Flash | 15. 10. 2014. u 18:48 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tuširaš li se redovno u hladnoj vodi ili si među onima koji se uopće ne tuširaju ako nema tople vode? Hladan tuš i kupka imaju dugu tradiciju u mnogim kulturama i to s dobrim razlogom. Iako je tuširanje i kupanje u toploj vodi mnogo ugodnije, hladna voda pruža brojne prednosti za zdravlje.

Tuširanje hladnom vodom je oblik hidroterapije koji je u prošlosti bio priznati medicinski tretman. Lakši pristup toploj vodi i lijekovi bacili su hladan tuš u zaborav. No, budući da ćete se ionako tuširati, vrijedi se podsjetiti na mnoge zdravstvene prednosti hladnog tuša.

Njemački znanstvenici otkrili su da ljudi koji se svakodnevno tuširaju po dvije minute u hladnoj vodi rjeđe obolijevaju od prehlade od onih koji se tuširaju u toploj vodi. To je posljedica snažnijeg imuniteta kojeg imaju ljubitelji hladnog tuširanja.

Još su stari Rimljani koristili naizmjenično tople i hladne kupke u svojim toplicama. Danas se u wellness centrima nakon korištenja saune preporučuju hladni bazen i ledena fontana, a postoje i posebne kabine i tuševi s različitim opcijama za rashlađivanje poput 'ledene kiše', 'hladne magle', 'snijega'.

Više o prednostima tuširanja hladnom vodom pročitajte ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close