Petar Pećanac

Svatko u životu treba svoj Mont Everest

"Sjećam se tog jutra, sunce je polako izlazilo i obasjavalo jednu stranu svijeta, druga je bila u mraku, a na oblacima ispod nas pojavila se sjena ledenog i stjenovitog gorostasa…''
Lifestyle / Flash | 06. 12. 2019. u 11:22

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drvarčanin Petar Pećanac prvi je Srbin koji je osvojio Mont Everest visok 8.848 metara, a danas sa suprugom Mairom, inače Brazilkom, i kćerkom Sofijom živi nadomak Drvara u rodnom kraju svojih predaka.

Pećanac se Srnu prisjeća čarobnog jutra prije 12 godina i ističe da nigdje nije ljepše jutro osvanulo kao tada na Himalajima.

Iznad mene samo Bog

"Sjećam se tog jutra, sunce je polako izlazilo i obasjavalo jednu stranu svijeta, druga je bila u mraku, a na oblacima ispod nas pojavila se sjena ledenog i stjenovitog gorostasa u obliku piramide. U tom trenutku, iznad mene je bio samo Bog", priča Pećanac, rođeni Drvarčanin koji je osvojio Mont Everest 20. svibnja 2007. godine.

Foto: Facebook / Petar Pećanac na Everestu

Pećanac naglašava da je bio ponosan što je upravo Drvarčanin na vrhu svijeta.

"Odjednom se pojavi tamo neki Petar Pećanac iz Drvara koji se popeo vrh svijeta i samim tim dokazao da je sve moguće", priča Petar, koji je na Mont Everestu ostavio ikonu i okačio srpsku zastavu.

San nema cijenu

Objašnjava da je za tu avanturu trebalo dosta novaca, pa je čak u Ameriku otišao raditi kako bi osigurao sredstva da ostvari svoj san.

"Tada me to koštalo oko 23.000 dolara, a danas je mnogo skuplje. Nezamislivo je koliko je taj, slobodno mogu reći biznis i komercijala, otišao iz krajnosti u krajnost. Ali, nije sve u novcu - meni je to bio san, a san nema cijenu", ističe Petar.

Navodi da je njegova ekspedicija na najviši vrh svijeta trajala dva mjeseca.

"Iz Beograda smo krenuli za glavni grad Nepala - Katmandu 31. ožujka. Sam završni uspon je trajao četiri dana. Everest smo osvojili 20. svibnja. Iz baznog kampa, koji se nalazio na visini od 8.300 metara, krenuli smo ka vrhu u 23.00 sata. Na vrh smo stigli ujutro oko 8.45 sati. Gore smo se zadržali sat i pol, iako se, zbog poslijepodnevnog nevremena, preporučuje maksimalno zadržavanje do 15 minuta. Sačekao sam drugu grupu alpinista, a ujedno sam snimao kamerom i fotoparatom prelijepe himalajske pejzaže", kaže Petar.

Život na selu

Napominje da je fotografija još jedna njegova velika ljubav, kojim se danas slabije bavi zbog nedostatka vremena.

"Svatko u životu treba svoj Mont Everest - da ima cilj i ostvaruje svoje snove", ističe Petar i otkriva da jednog dana želi otvoriti mali muzej u Drvaru u kome će se nalaziti predmeti iz njegovih misija i fotografije.

Ljubav prema rodnom kraju odvela ga je tamo gdje su davno popaljena ognjišta predaka, u selo kraj Drvara.

"Odlučio sam se da živim na selu. Jer osjećam da je to pravi način da se uživa u prirodi i obitelji. Naravno da i dalje sanjam velike snove, jer da ne sanjam ne bih bio ovdje", zaključuje Petar.

 

Kopirati
Drag cursor here to close