Mostar Half Marathon

Što sve nudi mostarski polumaraton

"Naime u svijetu je ovo sport koji se značajno pozicionirao kao jedan brend pa će tako i iz Mostara idući vikend otići poruke, usudit ću se reći u čitav svijet".
Lifestyle / Flash | 15. 03. 2023. u 10:37 B.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostar Half Marathon i ove godine obara mnoge rekorde kada je u pitanju sadržaj ali i sami broj sudionika.

Organizator Mostar Half Marathona, Franjo Lovrić ističe kako je ove godine na glavnu utrku prijavljeno 930 trkača iz čak 37 zemalja svijeta, no, naglasio je kako su ipak najviše ponosni na humanitarnu utrku u kojoj će sudjelovati preko 1000 trkača, a sredstva će biti proslijeđena centru Los Rosales.

Foto: Bljesak.info / Press konferencija povodom Mostar Run Weekenda

Ističe kako je na humanitarnoj utrci od 1000 trkača čak 700 iz Mostara, među kojima je i gradonačelnik Mario Kordić.

"Svake godine sa početkom Mostar run vikenda kreću one fine stvari u gradu Mostaru, budi nam se proljeće, dolaze ljepša vremena, tako da Maraton otvara neka lijepa događanja u Mostaru", kazao je Kordić.

Foto: Bljesak.info / Press konferencija povodom Mostar Run Weekenda

Dodaje kako se "ove godine Grad više uključio nego dosad".

"Razlog je da sve manifestacije u Mostaru koje smo u zadnje dvije godine primijetili kao dodatnu vrijednost u svakom pogledu, a prvenstveno u sportskom i turističkom pogledu kad je u pitanju run weekend koji je prepoznat kao manifestacija koja svake godine privuče veliki broj turista, tako da i ove godine očekujemo veliki broj trkača koji dolaze iz cijele regije".

Foto: Bljesak.info / Press konferencija povodom Mostar Run Weekenda

"Osobno mene je ekipa iz organizacijskog odbora uspjela osvijestiti i prikazati važnost ovakvog događaja u bilo kojem gradu, pogotovo u Mostaru. Naime u svijetu je ovo sport koji se značajno pozicionirao kao jedan brend pa će tako i iz Mostara idući vikend otići poruke, usudit ću se reći u čitav svijet", ističe Kordić, koji dodaje kako se ova manifestacija pretvara u "formuli 1 ovog sporta".

Foto: Bljesak.info / Press konferencija povodom Mostar Run Weekenda

"Kao što je gradonačelnik rekao, krećemo sa cijelim programom u petak gdje imamo preuzimanje brojeva i malo expo sajam gdje će se naći drugi organizatori iz cijele regije gdje će se trkači koji dođu u Mostar moći upoznati sa drugim organizacijama i drugim utrkama. Tu će biti i štandovi naših partnera. U 19 sati u kongresnoj dvorani Hotela Mepas imat ćemo run konferenciju i pored trkačkog dijela imat ćemo i edukativni sadržaj gdje će predavači dati dodatnu vrijednost trkačima. Ove godine dolazi Sašo Belovski, direktor jedne od najboljih sportskih manifestacija u Europi. Pored njega dolazi i Alen Bošković, bivši hrvatski olimpijac koji će pričati o turističkom i ekonomskom aspektu ovog sporta. Treći predavač je fizioterapeut Alen Raonić koji će pričati o prevenciji ozljeda i bolnih stanja u trčanju tako da ćemo na taj način zaokružiti cijelu priču", kazao je o samoj organizaciji Franjo Lovrić.

Foto: Bljesak.info / Press konferencija povodom Mostar Run Weekenda

U subotu u 8:30 središnji dio manifestacije kreće sa mosta u vojnom.

"Nastavljamo priču "Mostar grad mostova" jer su trkači bili zaista zadovoljni tom pričom. Konstantno raste broj prijavljenih, tako da ove godine očekujemo 930 trkača iz 37 zemalja svijeta. Tu su prvenstveno zemlje regije, ali priča je došla i do nekih dalekih zemalja što nas čini ponosnim, ali izaziva u nama i veliku odgovornost pa ćemo pokušati pokazati ljudima zašto baš trebaju izabrati Mostar", dodaje Lovrić.

Nakon polumaratona u 12 sati starta humanitarna utrka za pomoć centru Los Rosales.

Foto: Bljesak.info / Press konferencija povodom Mostar Run Weekenda

"Mislimo da smo svi jako dobro upoznati s njihovim radom ali ipak primjećujemo da fali tog senzibiliteta gdje svakodnevno zaboravljamo na potrebe drugih i drugačijih tako da s jedne strane želimo senzibilizirati javnost, a s druge strane osigurati im određenu pomoć kroz ovaj vid sredstava koji ćemo im uputiti. Ove godine na humanitarnoj utrci imamo preko tisuću natjecatelja, a ono što nas posebno raduje je da preko 700 ljudi iz Mostara", kazao je Lovrić, te dodao kako u 13 sati ispred Mepasa kreće dodjela nagrada, a već u 14 sati pokazni skok sa Starog mosta.

Jedan od sponzora mostarskog polumaratona je u MT Abraham grupa koja je otvorila vrata njihove galerije svim sudionicima i volonterima gdje će moći vidjeti svjetska umjetnička djela kao i galeriju koja je novi sadržaj u Mostaru, ali i nova vrijednost.

Foto: Bljesak.info / Press konferencija povodom Mostar Run Weekenda

"Navečer smo uz pomoć grada i Mostar rock škole organizirali "Mostar glazbeni maraton" gdje imamo tri koncerta. U muzičkom centru Pavarotti, drugi je u klubu Calamus i treći u OKC Abrašević, a na svim mjestima je besplatan ulaz".

Jedan od najvećih izazova svake godine predstavlja i organizacija prometa.

"Kao što znate, mi od samog početka sudjelujemo u ovim aktivnostima i maksimalno smo uključeni sa maksimalnim brojem ljudstva. Kao i svake godine napravili smo plan aktivnosti u kojeg će biti uključeno oko 100 službenika. Organizator je osigurao oko 60 volontera koji će obavljati ulogu redara i ovim putem želim zamoliti sve građane da se u subotu od 8:30 do 14 sati što manje koriste motorna vozila jer kao što znate, svake godine imamo iste probleme - građani su nervozni, sviraju... A moramo se svi maksimalno uključiti da ovaj događaj koji maksimalno promovira grad i turističku ponudu i sport da završimo u najboljem redu", istaknuo je Edis Mušić iz PU Mostar.

Foto: Bljesak.info / Press konferencija povodom Mostar Run Weekenda

"Mi ćemo pokušati da građani što manje trpe što se tiče prometa, da puštamo hitne slučajeve i sl. ali opet molim građane da se taj dan suzdrže od kretanja vozilom. Svi europski gradovi imaju slične događaje. Čak imaju i maratone. Bio sam prisutan u Ljubljani kada su zatvorili kompletan grad i nisam čuo nijednog vozača da je zatrubio, a kod nas je sasvim drukčije i ja građane samo molim za strpljenje kako bi osigurali svu mogući sigurnost sudionicima", zaključio je Mušić.

Foto: Bljesak.info / Press konferencija povodom Mostar Run Weekenda

Središnja utrka kreće u subotu, 18. ožujka u 8:30, a humanitarna utrka u 12 sati, no bogat sadržaj sudionike i posjetitelje očekuje cijeli vikend.

Kopirati
Drag cursor here to close