Antibakterijska svojstva

Što morate znati kada koristite ulje čajevca

Lifestyle / Flash | 21. 04. 2017. u 15:01 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Antiseptička i antibakterijska svojstva eteričnog ulja čajevca od davnina se koriste u tradicionalnoj medicini.

Antivirusna, antibakterijska i antifungalna svojstva ulja čajevca odnose se na velik broj virusa, bakterija i gljivica. Razne kliničke studije dokazale su djelotvornost čajevca kod blagog do srednje teškog oblika akni. Dokazi iz narodne medicine također su brojni. Danas postoji niz kozmetičkih proizvoda sa sadržajem ulja čajevca. U fitoaromaterapeutskim tretmanima eterično ulje čajevca koristi se kod svih oblika dišnih infekcija, infektivne upale crijeva, urogenitalnih infekcija, kožnih infekcija, akni, imunodepresije i općeg umora te kao preventiva od oštećenja kože kod terapije zračenjem, prenosi Večernji.hr.

Preporučuje se i staviti nekoliko kapi ulja čajevca u kupku s morskom soli nakon vaginalnog poroda kako bi se ubrzao proces zarastanja tkiva.

No, jedno treba imati na umu. Kao i druga eterična ulja, čajevac može izazvati iritaciju kože i sluznica kod nanošenja koncentriranog pripravka. Uneseno oralnim putem u velikim dozama ulje je toksično.

Često se kombinira s esencijalnim uljem lavande koja ima neka zajednička svojstva.

Vagina ima delikatan balans bakterija i sekreta koji čuvaju sluznicu od raznih bakterija i infekcija. Ulje čajveca ima antibakteriujska, antivirusna, antigljivična, antiseptička svojstva, no jako je opasno koristiti ga u nerazrijeđenom obliku.

Zbog narušavanje PH ravnoteže u rodnici, dolazi do sve češćih spolno prenosivih bolesti i širenja bakterija jer rodnica ostaje "nezaštićena". Stoga je sasvim nepotrebno stavljati ulje čajevca u vaginu samo kako bi preventirali nastanak neke bolesti ili infekcije, tvrdi za Metro ginekologinja Shazia Malik.

Kopirati
Drag cursor here to close