nije svaki način siguran

Što je sigurnije - Odmrzavanje mesa u vodi ili u mikrovalnoj?

Lifestyle / Flash | 26. 02. 2016. u 15:06 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najsigurnije je da meso odmrznete u frižideru, to verojatno već znate, ali to zna trajati i po nekoliko sati, a toliko vremena nemamo baš uvijek. Što onda raditi?

Odgovore daju Katarina Kuter i Stefani Doores, stručnjaci za sigurnost hrane Univerziteta u Pennsylvaniji, zena.blic.rs.

Hladna voda

Meso stavite u kesu za zamrzivač, pa u posudu s hladnom vodom. Posudu s mesom stavite u sudoper. Ukoliko na ovaj način odmrzavate meso, vodu u posudi trebate mijenjati na 15 minuta a, ukoliko vas to mrzi, pustite hladnu vodu da curi iz slavine preko mesa.

Prednosti
U hladnoj vodi, meso ćete odmrznuti brže nego u frižideru. Ovaj način je prilično siguran jer ne dozvoljava bakterijama da se šire, a ne postoji način da se meso po rubovima skuha kao u mikrotalasnoj. To nije ništa strašno, ali nekom je prosto gadno. Pola kilograma mesa na ovaj način može se odmrznuti za sat vremena.

Mane
Ova metoda zahtjeva mnogo više pažnje nego frižider ili mikrovalna. Jako je važno da vodu mijenjate na 15 minuta i da vodite računa da voda nikako ne prodre do mjesa i ovlaži ga.

Mikrovalna

Prednosti
Definitivno najbrži način da odmrznete meso. Zahteva malo vremena i nimalo truda.

Mane
Mikrovalna osim što odmrzava, ona i kuha meso, što i nije baš toliko loše, zar ne? Ipak, kako biste spriječili bakterije da prodru u te djelimično kuhane dijelove mesa, morate odmah nakon odmrzavanja u mikovalnoj da ga termički obradite, odnosno da ga odmah iskoristite.

Druga stvar na koju trebate obratiti posebnu pozornost jeste u kojim posudama meso odmrzvate jer nije svaka posuda pogodna za mikorvalnu, naročito ne one u kojima meso kupujete.
One se mogu otopiti ali i ispustiti štetne kemikalije. Najbolje je da meso odmrzavate na čistom, bijelom tanjiru.

Kopirati
Drag cursor here to close